https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да се грижим за болен с остър хепатит?

0

hepa7Какво се случва с хората, които са се заразили с някоя от формите на хепатита?
Съвременната медицина разполага с достатъчно средства за лечение на това тежко заболяване. Много е важно то да бъде диагностицирано навреме, за да се предотврати преминаването на острата му фаза в хронична.
При острия вирусен хепатит тежестта е върху активиране на имунната система, което става чрез подходящ режим, диета и ако е необходимо – чрез медикаментозна подкрепа. Пациенти с тежко протичаща начална фаза на заболяването се хоспитализират, а при по-леките форми остават на домашно лечение при стриктно спазвани правила. Заразеният трябва да се изолира в отделна стая и да бъде обслужван само от един човек. Задължително е режимът и храненето да съдействат за набавяне на достатъчно енергия за нормално протичане на оздравителни процеси в болния орган. Пържени и пикантни храни, мазнини, солено и алкохол са абсолютно забранени. Диетата трябва да се спазва от три до 6 месеца. Първоначално са препоръчителни зеленчукови супи, извара, сокове и компоти, след което менюто се разширява с пилешко месо, риба и яйчен белтък.
Хепатитът може да причини на заразения тежки състояния – до чернодробна недостатъчност, но това съвсем не означава, че положението е неспасяемо. За да се възстанови дейността на поразения орган, в менюто се допускат единствено билков чай, хляб, зеленчукови супи и пюрета. Въвеждането на белтъчните продукти става индивидуално и постъпателно.
Част от медицинските грижи за пациент в остра хепатитна фаза предполагат възстановяване на водно-солевия баланс на организма чрез венозни вливания на глюкоза или глюкозно-солеви препарати. За да се възстанови по-бързо нормалната чернодробна функция се добавят витамини С, К и В-комплекс, и медикаменти от групата на хепотопротекторите. Възможните критични състояния с температура, повръщане и болка се овладяват по преценка на лекуващите със съответни медикаменти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.