https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да разпознаете опасното обезводняване?

0

При обезводняване е възможно да настъпят промени в организма, които да са много близки до болестно състояние

обезводняване
Обезводняване или дехидратация може да причини следните здравни проблеми:

Повръщане, диария, прекомерно изпотяване и употреба на диуретици могат да причинят дехидратация.

Хората се чувстват жадни, но не могат да пият големи количества течности. При състояние на дехидратация се влошават, и могат да отделят по-малко пот и урина.

Ако дехидратацията е тежка, хората могат да бъдат объркани или да се чувстват леко дезориентирани.

Дехидратацията се случва, когато тялото губи повече вода, отколкото е необходимо. Повръщане, диария, употреба на лекарства, които увеличават отделянето на урина (диуретици), обилно изпотяване (например при горещи вълни, особено при продължително усилие) води до дехидратация.

Лечението е възстановяване на загубена вода и минерални соли (като натрий и калий), които се разтварят в кръвта (електролити), обикновено чрез пиене, но понякога и с интравенозни течности.

Правилният воден баланс е необходим за нормалния живот, но хората се различават помежду си. Различни са и нуждите им от вода.

На стадия на лекото обезводняване се усеща умора, жажда и сухота в устата. По-тежките признаци са запек, неприятен дъх и странно влечение към сладки храни.

За силно обезводняване говорят учестеното сърцебиене, пониженото кръвно налягане, световъртежът и разбира се, острата жажда.

Като индикатор учените предлагат прост метод: ощипете се по обратната страна на дланта. При запазване на гънките можете да сте сигурни, че организмът ви изпитва нужда от вода.

Американски учени са стигнали до извода, че,при слабите жени рискът да развият рак на гърдата заради повишено ниво на възпаления в тъканите, е по-голям.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.