https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да разпознаем, че страдаме от дефицит на калций

0

111111

Понякога тялото ни показва важни сигнали, за да разберем, че сме лишавали системно организма си от важни елементи – дефицит на калций. Добре е да можем да разчитаме тези знаци. Един от сериозните проблеми например е липсата на калций. Много от нас смятат, че е достатъчно да приемаме млечни продукти и така ще си осигурим нужното количество. Не винаги обаче това стига. Какви са признаците на калциевия дефицит?

Болка в мускулите, спазми

При липсата на достатъчно количество калций нервните клетки стават много чувствителни и това води до внезапни спазми на мускулите. Понякога също така могат да се появят и силни болки над колената и в прасеца.

Слаби кости

Един от най-явните признаци за това, че дълго време сме лишавали тялото си от калций, е отслабването на костите. Това става например, когато се удряме леко, но все пак се стига до счупване. Разбира се, стигне ли се до такъв моменти, очевидно имаме нужда да приемем не само калций, но и други важни витамини и минерали, от котито сме лишавали тялото си.

Проблем със зъбите

Калцият се явява важна, съставна част от зъбите. Следователно неговият дефицит може да стане причина за чести посещения при стоматолога. Много важно е да следите за това децата ви да употребяват достатъчно количество продукти с калций, особено, когато се формират постоянните им зъби.

Постоянна умора, лош сън, понижен имунитет

Всичко това също свидетелства, че има липса на калций в организма ви. Ако сте изтощени, не може да се съсредоточите в работата и дори нямате желание да вършите каквото и да, помислете отново за дефицит на калций. Ненапразно лекарите съветват да изпием чаша мляко преди сън. Така ще си набавите необходимото количество и ще успеете да спите спокойно.

Нездрав цвят на лицето

Може и да ви се стори странно, но липсата на калций може да промени външния ви вид. Лицето получава нездрав, сив вид, косите са тънки и цъфтят, ноктите започват да се чупят. Дефицитът на калций влияе и на предменструалния синдром при жените.

Какво ни съветват лекарите?

Не е достатъчно да приемаме само калций, трябва комплексен подход. Най-добре калцият да се усвоява с витамин D. За да укрепите костите си, трябва да приемате и фосфор. А ако дефицитът на калций е довел до възпалително заболяване, трябва да бъде включен и магнезий.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.