https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да разпознаем бенката от злокачественото образувание?

0

По телата на повечето възрастни хора има между 10 и 40 бенки. Някои от вас може би са си задавали въпроса: А дали това може да е раково образувание? За съжаление е трудно човек сам да определи това.

Консултант-дерматолога от Ню Орлеанс, доктор Мери Лупо, съветва ежемесечно да се преглежда кожата на цялото тяло, но не самостоятелно, а от някой близък например. Добре е също и да се направи преглед при дерматолог, който да обърне индивидуално внимание на някои особености на кожата. Трябва да се следи цвета, местоположението, размера и цялостността на бенките.

Ако се появи и най-малко съмнение за безобидността на някоя бенка, то трябва да й се обърне специално внимание.

бенки

Най-често първият заподозрян е розовеещо петънце с лющеща се кожа върху или около него, като причина за това не е слънчево изгаряне. Тези петна се наричат актинична кератоза. Обикновено такова петънце се намира на лицето, ръцете или раменете и преминава бързо. В над 20% от случаите обаче, тези „предракови“ образувания са предпоставка за образуването на сквамозно-клетъчна карцинома. Самите пациенти, а дори и дерматолози биха могли да объркат този признак с екзема, но тя не преминава сама с такава бързина.

Свежо-розово и лъскаво петънце, в областта на главата, врата или ушите може да бъде базално-клетъчен карцином. Това е най-разпространения тип кожен рак, който рядко метастазира, но неговите образувания са особено опасни. Статистиката показва, че ако се намира по уши или устни, крие силно завишен риск да се разпространи в лимфните възли, а от там и в белите дробове.

Петно, което е червеникаво, люспещо се и леко повдигнато над останалата кожа, е потенциална опасност за сквамозно-клетъчна карцинома. Това може да са малки ранички-лезии, при които вероятността за метастазиране е особено голяма и нерядко могат да са фатални.

Асиметрични петна, с неравни очертания и оцветяване, независимо в коя част на тялото се намират, най-често са признак на меланома-най-фаталната форма на кожен рак. Размерите им обикновено са приблизително колкото на гумичка от молив, а цветът им може да бъде преливащ или неравномерен и да включва: тъмносиньо или тъмночервено, наситено кафяво и черно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.