Как да различим сърдечната недостатъчност?

Има значителна разлика при симптоматиката на едно такова важно заболяване като сърдечна недостатъчност при двата пола. За жалост при жените тези симптоми са много по-трудно разпознаваеми, ето защо трябва човек да се вгледа много по-добре,з а да знае за какво става въпрос. За това дават определени сигнали тялото и неговите функции.

Застрашените от това състояние жени, се намират под няколко рискови фактора, които с времето се натрупват. Най-застрашени са  жените в климакса, заради спирането на производство на естрогени от тялото. А естрогените са тези, които пазят сърцето на жената. След тяхното спиране, жената се излага наравно с мъжа на опасността от сърдечно заболяване, дори повече.

Друг съществен фактор за здравето на сърцето е високият холестерол, който риск още от преди предменопаузата налага редуциране на храненето в това число и намаляване на храните богати на мазнини и въглехидрати. Наред с храните идват и затлъстяването, диабета и високото кръвно налягане, които също са съществени рискове за сърдечна недостатъчност. Допълнително картинката се натоварва и от тютюнопушенето, както и голяма роля играе наследствеността.

syrceСърдечната недостатъчност всъщност представлява клиничен синдром, който се характеризира с това, че сърцето няма нужните сили, за да изпомпва или приема достатъчно кръв, която е нужна на организма да задоволи своите нужди. Т.е. получава се налице систолна и/или диастолна камерна дисфункция.

Най-често разпознаваемият признак при това състояние е изпитване на задух, а също така силна умора, която на практика няма явна причина. Ето още няколко признака, която всяка жена би могла да разпознае за себе си:

– Задух, чувство за напрежение при поемане на въздух, но не и заради задъхване. Може да доведе до събуждане през нощта.
– Внезапна и силна болка и известен дискомфорт в областта на гърдите. Появява се при гръднат кост, като се придвижва към едното рамо, врат или дори долната челюст.
– Дискомфорт при долната челюст, особено ако се изпитва тежест и усещането не отминава.
– Напрежение и известен дискомфорт в горната част на гърба, който дискомфорт не преминава с времето.
– Напрегнатост в гръдния кош, гърдите и гърба, която се наблюдава при извършване на нормалните ежедневни дейности след обилно хранене.
– Слабост, възникнала внезапно, която не отминава.
– Рязко ускорен пулс

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.