Как да различим настинката от грипа?

Времето се променя, а с него и се появяват все повече вируси и оплаквания. Променливото есенно време често води до настинки. А децата са много по-лесно податливи на настинките, тъй като имунната им система не е така стабилна, като на повечето възрастни.

Така са и подрастващите, тъй като техният организъм пък е обременен от хормоналните промени и много често „посяга“ към последните резерви, за да се защити от настинките и вирусите.

Когато простудата удари, най-често тя засяга горните и долните дихателни пътища, а някои лекари съвсем престанаха да ги различават от грипните вируси и започват да предписват антибиотици, макар че за вируси такова лечение не се препоръчва. Възпалението на лигавицата се проявява като хрема, много често се появява и кашлица и в даден момент някои хора могат да вдигнат температура. Първоначално с една-две ударни дози от витамин С и парацетамол могат да облекчат състоянието, но все пак трябва да се лекува. За простуда е добре да се пие горещ чай и да се предизвика изпотяване.

Image_1721970_126Хремата може да бъде облекчена с чай от черен бъз и маточина, а пък кашлицата може успешно да се притъпи с чай от подбел, липов цвят и сладко коренче. Освен това е добре да се правят и инхалации с лайка. Когато сте понастинали е добре да си почивате максимално, за да не се стига до усложнения, които може сериозно да навредят.

Нека да видим как точно да различни грипа от обикновената настинка. За грипът е характерно, че буквално за няколко минути може да ви свали на легло, атакувайки организма и предизвиквайки болки в ставите, главата и цялото тяло. Моментално се усеща и чувство за пълно изтощение. Освен това при грип има и силна кашлица, която не отшумява с дните, а даже се засилва. При простудата може и да се появи кашлица, но не е задължително и обикновено минава бързо. Макар и двете заболявания да имат близки симптоми, поради което обикновено се атакуват с еднакви лекарствени средства, пациентът, който е докопал грип, категорич­но трябва да остане на легло от 3 до 5 дни. Ако обаче не си почива задължително ще се появят и усложнения, които после може да се превърнат в хронично заболяване. Може дори да се стигне до там, че да се засегне сърдечният мускул, да предизвика бронхопневмония. От грип се и умира. Рискови групи са възрастните хора и малките деца.

Трябва да се помни едно много важно нещо: грип и кашлица в никакъв случай не се лекуват с антибиотици. Само когато има възпалителни процеси, едва тогава може да се препоръчат от лекар. Но всеки друг който ви дава такова силно лекарства за кашлица и грип, трябва да бъде поставен под съмнение.

Как да ги различим:

Признаци на грипа

Рязко влошаване на състоянието Болки в главата, мускулите и ставите Изтощение

Висока температура, която рязко се по­качва

Кашлица

Признаци на простудата

Възпаление на лигавицата
Хрема и кашлица

Понякога повишаване на температурата

Вирусите не покосяват само хората, които имат развита силна имунна система. А тя се развива с редица методи, като закаляване, саунда, здравословно хранене, добър начин на живот, балансирано хранене, което включва много сурови плодове и зеленчуци и много витамин. Допълнително витамини може да приемате, само когато навлезем в преходния есенно-зимен сезон. За малките деца също е препоръчително да се прави една такава терапия по това време на годината, за да се помогне на имунната система да се разгърне и като възрастни да нямат проблеми от типа „само като ми кихнат и съм болен“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.