https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да разберем дали имаме проблеми с щитовидната жлеза?

0

Проблемите с щитовидната жлеза, които може да ни сполетят са от масов характер. За жалост дамите отново печелят по заболяемост пред господата. Това никак не е добра класация, поради което жените е нужно да обръщат много повече внимание на различни признаци, които може да говорят за развиващи се проблеми с щитовидната жлеза. Добре е особени жените, които са навършили вече 35 години всяка година поне да си правят изследване на хормоните на щитовидната жлеза.

Защо е толкова важна щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза представлява малка обособена тъкан, която е с форма на пеперуда и се намира в областта на гръкляна. Нейната функция е да отделя хормони, които регулират топлообмена на тялото с околната среда, също така участват в метаболизма на организма и пряко влияят на 624-400-vegetarianci-sasht-mesni-produkti-zdravoslovno-hranene-surovoiadstvoсърдечния ритъм. Също така имат важна роля в растежа и развитието.
Като всяка една жлеза и щитовидната е деликатна, и на нейното състояние влияят такива неща като наличие или дефицит на полезни хранителни вещества, стрес, токсично излагане, различни фактори на околната среда, бременност, наследственост и автоимунни заболявания. Ето кои са основните признаци, които може да ви наведат на мисълта, че нещо не е наред с тази важна жлеза:

1. Постоянна умора

Ако се чувствате постоянно уморени, нямате енергия и мечтаете час по-скоро да си полегнете, тогава със сигурност имате проблем с щитовидната жлеза. Всъщност това е един типичен и основен признак на проблеми с нея. Ако още със ставането се чувствате като смазани, макар да сте спали поне осем часа, тогава ще трябва да си пуснете изследване на щитовидните хормони и TSH. Когато нивата на хормоните от щитовидната жлеза в кръвта са с твърде ниска концентрация, тогава те не достигат до клетките, а мускулите не са в състояние да отговарят на сигнала за стартиране на режима бодърстване.

2. Чувствате се потиснати

Чувството на слабост и леко депресивно усещане ваш чест гост ли е? И то без да сте били подложени на напрежение и стрес преди това? Тогава вероятно отговорна за това нещо е отново щитовидната жлеза и нейните хормони, които са пряко обвързани със синтеза на серотонин и съответно доброто ни настроение. Ето защо, ако са спаднали то е напълно логично да е спаднал и нашият жизнен тонус и да нямаме желание и настроение за нищо.

3. Изпитвате необяснима тревожност и страх

Типичен признак на хипертиреоидизъм са такива чувства като тревожност, нервност и необяснима раздразнителност. Това се получава, когато щитовидните хормони са над оптималното си ниво. В този случай всички органи в тялото получават сигнал да работят повече от нормалното, екстремно. И се получава така, че метаболизмът се ускорява, организмът започва да работи на бързи обороти, и в резултат на това се получава бързо изчерпване. Ако имате неясното чувство, че просто не можете да си починете качествено, може би е време за едно изследване на хормоните на щитовидната жлеза.

4. Умът ви сякаш е отслабнал

Ако не сте си доспали или пък сте в напреднала възраст е нормално когнитивните способности да са ви понамалели. Но ако нямате и 35 години това вече си е признак на проблем с щитовидната жлеза. В случая при повишена нейна функция се наблюдава проблем с концентрацията. Трудно ви е да изслушвате хората, прескачате от тема на тема и пр. И обратното – ако е понижена функцията, тогава човек трудно запомня, мисленето е забавено. Жените често погрешно отдават подобно състояние на менопаузата, а трябва да го интерпретират като сигнал за консултация с ендокринолог.

5. Понижено либидо

Понижената функция на щитовидната жлеза води неминуемо и до липса на желание за секс, липса на тонус и изобщо желание да вършите каквото и да било. Ако освен ниското либидо имате и други признаци на хипофункция на щитовидната жлеза, тогава непременно си направете хормонално изследване.

6. Все ви е студено или топло

При наличие на понижена функция на щитовидната жлеза се стига до забавен метаболизъм, което пък рефлектира върху отделянето на енергия, което става все по-малко. В този ред на мисли съответно и топлината, която се отделя е твърде малко. Ето защо хора с такива проблеи усещат постоянен хлад. А при повишена функция на жлезата, усещаме твърде голяма жега, даже да не е топло навън, заради ускорените процеси, от което на засегнатия му е топло и се поти.

7. Суха кожа и напукани нокти

Кожата не се снабдява добре с влага при понижена функция на щитовидната жлеза. Което значи, че става суха и значително по-податлива на инфекции и дразнене. При хипотиреоидизъм ноктите започват лесно да се напукват и стават набраздени.

8. Оредяване на косата, скъсяване на веждите

Косата също страда. При понижена функция на жлезата, тя става суха и лесно се накъсва. Започва да оредява. Оредяването всъщност е следствие на факта, че при ниско производство на хормони от щитовидната жлеза, които са и хормони на растежа, повечето космени фоликули остават в покой и косата просто не расте със същите темпове каот преди. Ако изобщо расте.

9. Повишен апетит и притъпени усещания за вкус

При повишение нивата на щитовидните хормони, всички функции на организма са ускорени. В тази връзка е съвсем нормално енергията да не ви достига. Ето защо и започва да се чувства все по-често глад. Но за разлика при други състояния, не се стига до наддаване на теглото.

10. Напълняване или отслабване

Напълняването от край време тревожи и мъже, и жени. И не само по естетични причини. Много често този процет или пък рязкото отслабване, са част от вътрешно заболяване, което не можем да видим. Най-често напълняването става заради повече храна, по-малко двигателна активност, стрес, менопауза и др. Всеки организъм реагира различно. Когато обаче без видими причини в гардероба дрехите ви вече не стават и трябва да вземате с размер по-големи, тогава консултацията със специалист не е излишна.
Понижената функция на щитовидната жлеза е свързана с наддаване. Същото се отнася и в обратни случай, при отслабване, което се получава пък при хипертиреоидизъм.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.