Как да превърнеш ученето на чужд език в нещо забавно?

Learning foreign languages

Трябва да си вдигнеш успеха по чуждия език, който учиш, или се налага да се захванеш да проговориш още един

Learning foreign languages

Не свивай отвратено рамене, като чуеш, че това може да го правиш през лятото. Има приятни методи.

Гледай филми със субтитри. Специалистите уверяват, че е страхотен начин да подобриш слушането с разбиране и говоренето. Езикът във филмите е естествен, ще обогатиш речника си с често използвани жаргонни изрази от ежедневието. А удоволствието ще кара организма ти да отделя хормоните серотонин и допамин, които ще стимулират запомнянето.

Слушай музика. Най-лесно се научава чужд език, когато развиваш своята слухова памет. Затова слушай песни на този език.

Учи в движение. Вместо да скучаеш в градския транспорт или докато тичаш в парка, можеш да слушаш записи, като си свалиш съответните приложения на телефона.

Говори. Използвай езика в ежедневието си, колкото можеш по-често

Вероятно не е някой екзотичен, така че през лятото ще срещнеш в твоя град хора, на които им е майчин. Не се стеснявай, заговори ги. Може и с приятели да решите, че ще си приказвате само на този език. Ще ви е интересно, повярвай.

Измисляй си забавни асоциации. Мнемоника се нарича тази техника за запаметяване на думи. Например трябва да запомниш, че английският глагол to lose (губя) се пише само с едно „о“. Направи забавна асоциация – пише се с едно, а не с две „о“, като че ли едното „о“ е загубено.

Рисувай карти. Наричат се Mind Maps, мисловни карти. Това е ефективен метод, защото чрез него се ангажират и двете мозъчни полукълба. Мисловните карти помагат за структуриране и обработване на информация, като в същото време стимулират креативността. Да речем, трябва да запомниш множеството значения нададена дума. Вземи лист и цветни моливи. В средата на листа напиши думата, после нарисувай в различни цветове разклонения с всичките й значения. Забавно е, не ти се е случвало да рисуваш, от-както го няма вече този предмет в училище.

Отдели време вечер преди лягане. Това са продуктивни часове – мозъкът е настроен да запази думите, които си му вкарал и да ти ги припомни с лекота на сутринта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.