https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Соковете винаги са били препоръчвани при такива процедури, като пречистване на организма. В тях има много повече полезни вещества, защото за направата на една чаша сок трябват много повече плод или зеленчук, отколкото бихме могли да изядем. Ето защо това е най-добрия начин да се заредим и с витамини. А кои са соковете, които ни препоръчват да пием при детоксикация:

Моркови.

Сокът от моркови е най-ценният зеленчуков сок при детоксикация. Неговото уникално свойство да пречиства черния дроб от застояла жлъчна течност, както и токсични отпадъци, трупани с годините от химически отровни храни, от въздуха, неправилни хранителни комбинации и други източници, го правят незаменим. И не само когато сме решили да се пречистим – всеки трябва да свикне да пие чаша морковен сок сутрин. Той осигурява голямо количество сяра и хлор, но органични, които спомагат за пречистването на тъканите, също така минералите калций и магнезий, които пък подкрепят процеса на пречистване, както и разбира се естествени каротини със силни антиоксидантни свойства. Той е и добра основа за приготовление на специални комбинации с други сокове.

Цвекло.

sokoveЦвекленият сок е мощно средство за пречистване на черния дроб и дебелото черво. Освен това, той е може би единственото растително средство, което успява да подхрани червените кръвни телца, засилва тяхната способност да пренасят кислорода, а и помага за регулиране на менструалния цикъл при жените. Заради неговата сила, чист сок от цвекло не бива да се приема. Добре е да се смеси с друг. Например се смесва на едно изпиване 50-100 мл сок от цвекло със 175-200 мл морковен сок и/или други. На ден сокът от цвекл не бива да надвишава 250 мл.

Целина.

В сокът от целина се крие голямо количество органичен натриев хлорид, който притежава силни пречистващи свойства, и освен това спомага и за охлаждането на организма. Освен това в неговия състав има и голямо количество магнезий, който е незаменим при производството на алкални ензими за целите на детоксикацията. Сокът от този зеленчук действа и като лек при леки нервни смущения, в това число безсъние и нервно напрежение. Това негово свойство помага на тялото да остане спокойно по време на детоксикация. Чаша пресен сок от целина сутрин е много добър при алкохолна детоксикация

Магданоз.

Магданозът е мощен алкализатор. Друг такъв зеленчук са аспержите, но заради това че рядко можем да ги открием все още в България, магданозът е идеалния негов заместител. Той спомага качественото изчистване на бъбреците и пикочния мехур. Освен това, сокът от ароматната подправка, която можем да намерим във всяка градина, успокоява и намалява възникналите възпаления на пикочно-половата система, а също и детоксикира черния дроб. В магданозът има голяма количество органичен калций и магнезий. Тези два минерала спомагат за пречистването на кръвта. В комбинация с морковен сок, магданоза е чудесно средство за подхранване силата на очите и подобрение на зрението като цяло. Той е силно лекарство и трябва да се приема само в комбинация с други сокове, например от моркови. Не приемайте повече от 75 мл сок от магданоз дневно.

Суровите сокове от тези зеленчуци могат да бъдат извлечени, но ще ви трябва хубава машина, която да изстисква под високо налягане, оставяйки само влакнестата каша. Много сокоизстисквачки, работещи с електрически мотор, са подходящи за тази цел. Голямото предимство на тези сокове пред сготвените зеленчуци, е че при тях не са разрушени полезните вещества, както се случва, ако преминат топлинна обработка.

Могат да се приемат сокове от един или повече зеленчуци, в зависимост от терапевтичните нужди на определени органи, жлези или други тъкани, като се има предвид афинитета им към съответната част на тялото.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.