https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да постъпим, ако близък получи топлинен удар

0

В разгара на лятото всеки иска да се топне на хладно със семейството и приятелите. И по възможност всички търсим морето. Е, някои посещават и басейни. И на двете места обаче освен красив бронзов тен, можем да се сдобием и с още нещо – топлинен удар. Особено, ако не внимаваме.

http://nehtataotjivota.blogspot.com/Слънцето колкото полезно, може да бъде и толкова вредно. Затова трябва да бъдем изключително внимателни. Когато прекалим с излагането под слънчевите лъчи съществува опасност от топлинен удар. Ако някой близък вече е прекалил е добре да знаем какво да предприемем, докато дойде медицинска помощ.

Характерно за слънчевият или топлинен удар е зачервяването на кожата, изпотяването й, чувството за внезапна слабост, силно главоболие, повръщане, чувство на зашеметеност дори и със загуба на съзнание. В някои случаи може да се стигне дори до гърч.

Това, което можем първо да направим е да заведем/занесем/отидем пострадалия на сенчесто място и да го накарате да легне по гръб. Сваляте част от дрехите, ако не е по бански, разбира се. Добре е да бъде на свеж въздух, ето защо вентилатори и други средства за разхлаждане ще свършат работа. Намокрете лицето и тялото му със студена вода. Може и да се правят компреси с кубчета лед. Ако забелязвате, че диша трудно, може да възстановите дишането, като подложите под носа му флаконче със силна миризма, като амоняк или някакъв парфюм. Ако лицето е в съзнание трябва да пие по 50 мг. топла вода на всеки 1 кг. телесно тегло.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.