https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да помогнете на детето да приеме своето тяло?

0

За да приеме своето вече пораснало тяло, към детето трябва да бъде подходено с много внимание и такт

tyalo
През пубертета тялото претърпява метаморфоза. Момичетата стават по-закръглени, ханшът се разширява, появяват се гърди. Натрупват средно по 6 кг мазнини, които не се разпределят равномерно. Момчетата растат мълниеносно бързо, сдобиват се с бради и мустаци, гласовете им мутират. И едните, и другите често страдат от акне. Всички тези промени не се приемат лесно от тийновете. Те се чувстват особено зле, когато им предстои да се съблекат по бански.

Френският психолог Гзавие Помро обяснява как да помогнете на детето си да приеме своето тяло.

Причината тези промени да са толкова травматизиращи е, че се получава разминаване между физическото и психическото развитие. Девойката вече има женско тяло, което привлича недискретни погледи, но интересите й са все още детски и тя не е готова да се държи като жена. Момчешката психика се развива още по-бавно, фактът, че някой младеж е висок 1,90 м, изобщо не означава, че може да се нагърби с отговорностите на възрастен мъж.

Тийнейджърите си дават сметка, че процесите, които се случват в организми
те им, са извън техния контрол. Това ги кара да се чувстват безсилни и сломява самочувствието им. Губят представа за собствената си личност, защото вече не се разпознават в огледалото. Започват да изпитват срам и се стремят всячески да прикрият настъпилите в телата им промени.

За да помогнете на юношата да премине по-безболезнено през този закономерен период, обърнете внимание на възпитателните си методи

„Най-често не приемат телата си момичетата и момчетата, които са прекалено зависими от родителите си. Те са свикнали майките и бащите да взимат всички решения вместо тях, липсва им инициатива, принципно не знаят как да реагират на житейските промени“, казва Гзавие Помро. Психологът препоръчва да давате възможно най-голяма свобода на тийнейджъра, като все пак го държите под око. Увлечен в забавления и експерименти, той ще спре прекомерно да се задълбочава върху тялото си и ще фокусира вниманието си върху по-вълнуващи теми.

Вземете конкретни мерки, чрез които да разрешите проблемите на тийна. Дъщеря ви пълна ли се чувства? Тогава й препоръчаите диетолог и я запишете на спорт. Синът ви притеснява ли се от акнето си? Заведете го на дерматолог. Важното е съветите, които получава, да идват от възрастен човек, който не е част от семейството, за да се вслуша в тях.

Обяснете какво точно е да си жена или мъж. Не пропускайте този урок, защото обществото едва ли ще му го даде. В днешно време се обръща прекалено много внимание на сексуалността и почти никакво да качествата, които би трябвало да са присъщи на двата пола.
Старайте се да говорите често, дълго и задълбочено с децата си. Когато обсъждате бъдещето на дъщеря си, не разисквайте само в кой университет ще учи и какво ще работи. Да се превърнеш в жена е много повече. Означава да срещнеш любовта, да създадеш семейство, да имаш деца, да бъдеш грижовна, състрадателна, но и да отстояваш интересите си. Да бъдеш мъж не е само да преуспяваш в професията и да печелиш пари. Истинският мъж притежава чувство за отговорност, воля, смелост, доблест.

Обяснете всичко това на сина си, защото не е достатъчно да трупа мускули във фитнеса. Трябва също да събира знания в главата си и емоции в сърцето си.
Подчертайте, че пубертетът е житейски етап, който отшумява, пише „Всичко за семейството“. Докажете го, като покажете свои младежки снимки.

Не карайте тийна да се разголва на плажа, ако не желае. Нека да си ходи с 3 ката дрехи, да се завива с хавлия, да плува с тениска и бермуди. И това ще мине.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.