Как да получим хубав и здравословен тен от посещенията в солариум?

The sexual young blonde girl with a beautiful body sunbathes on a beach in a white bathing suit against the sea

Вече сме с летни дрехи и ни се иска вместо бледа кожа да имаме хубав равномерен тен, а планираната отпуска още е далече

The sexual young blonde girl with a beautiful body sunbathes on a beach in a white bathing suit against the sea
Как да получим хубав и здравословен тен от посещенията в солариум?

Загар може да получим и в солариум – кабина, по чиято вътрешност са разположени лампи. Тяхната флуоресцентна светлина излъчва радиация, която е много близка по характеристики до тази на слънцето. При това един сеанс отнема няколко минути. Само че соларните апарати трябва да се използват предпазливо. UV-лъчите могат да предизвикат трайни и необратими увреждания на кожата. Както не бива да се прекалява с излагането на слънце, така внимателно трябва да се подхожда и към солариума. Експертите от Световната здравна организация съветват, преди да влезете в кабината, непременно да се консултирате с дерматолог. Той трябва да оцени риска от излагане на ултравиолетово лъчение, да направи индивидуални предписания според типа кожа и да следи периодично за симптоми на свръхекспозиция. Доклад на СЗО сочи, че използването на солариум преди 30-годишна възраст повишава риска от меланома със 75%. За тийнейджъри процедурите не се препоръчват. До 18-годишна възраст се оформя имунната система, паметта на клетките е най-силна и младият организъм реагира най-бързо при предозиране на UV облъчването.

Все пак при съвременните модели солариуми вредните ултравиолетови лъчи са максимално редуцирани. Потъмняването на кожата може да се регулира, което намалява опасността от изгаряне. Плюс това изкуственото слънце пести време – с няколко процедури по десетина минути може да се постигне загар като при две седмици на плажа.

За да избегнете неблагоприятни влияния, посещавайте качествено соларно студио. В него трябва да има дерматолог, който да ви предложи подходяща индивидуална програма. Специалистът взема под внимание не само естествения тен на кожата, но и нейната влажност, еластичност, тургор. На първо място стои въпросът за продължителността и честотата на посещенията. Първоначалните сеанси обикновено са 5-7 минути. След това постепенно мoгат да стигнат до 15 минути. Добър вариант е да се планират две процедури седмично, като времевият интервал между тях е поне 48 часа. СЗО ограничава посещенията на солариум до 50 годишно, но според редица специалисти това число е твърде високо.

За здравето на вашата кожа и за ефективността на процедурите е необходимо да ползвате специализирана соларна козметика. Стандартните плажни продукти с ултравиолетова защита са възможен вариант, но те са предназначени главно за излагане на слънчеви лъчи, затова резултатът от употребата им няма да е оптимален.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.