Как да пазим зъбния емайл?

Малко теория за зъбния емейл. Емайлът на зъбите се образува еднократно – в ранна детска възраст

 зъбния емайл
Как да пазим зъбния емайл?

След това зъбния емайл нито може да се поднови, нито да се размножи подобно на клетките в другите тъкани. Свързаните с възрастта промени са необратими, но можем да забавим изтъняването на защитния слой на зъбите. Това означава да се отнасяме умно с киселите храни и напитки и да се откажем от агресивното миене.

За да се предотврати бързата загуба на емайл, зъбите не трябва да се почистват с абразивни пасти. Не е случайно, че често се препоръчва почистване на зацапано стъкло и бижута с паста за зъби – тя има дребни, но достатъчно твърди частички, които действат като шкурка. Затова избирайте по-малко абразивни видове паста.

Също така е важно да избираме правилната четка за зъби и да използваме кръговата техника на миене. Почистването с прекалено твърди четки застрашава не само повърхността на зъбите, но и венците. Т.нар. бърза грижа -малко на брой движения с абразивни средства, увеличава вероятността за протриване на емайла в шийката на зъбите близо до венеца. Това мястото става врата за бактерии към сърцевината и корените на зъба.

Чай, кафе, цигари, боровинки, къпини, червено вино и още ред други обичани храни и 1 напитки придават захабен цвят на зъбите. С 1 професионално почистване от зъболекар и интензивно лъскане с пасти за домашно избелване потъмняването обикновено се отстранява.

Лошото е, че процедурите не може да се правят твърде често, защото рушат емайла. Тогава зъбите може да станат свръхчувствителни или да се увеличи рискът за кариеси. Най-простата защитна мярка срещу пожълтяване на зъбите е устата да се изплаква след храни и напитки, които оцветяват.

Друга тънкост е да не пием и ядем ледени неща след горещи. Рязката промяна на температурата към студено вреди по два начина: създава микропукнатини и фиксира багрилото.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.