Как да облекчим кръвоносните съдове през лятото?

През лятото топлината разширява кръвоносните съдове. Така се понижава налягането върху стените на артериите

кръвоносните съдове
Но в същото време се затрудняват клапите на кръвоносните съдове на краката да качват увеличения дебит към сърцето. Най-трудно е за хората с разширени вени – при тях клапите по принцип не се справят добре. Вследствие на това кръвта се натрупва и вече не протича толкова бързо, колкото би трябвало, обратно към сърцето. Затлъстяване, бременност, продължително време на крак или в седящо положение също са рискови фактори.

Домашни лекове могат да облекчат състоянието.

Плодовете на дивия кестен – като отвара, мехлем или приет вътрешно екстракт, повишава циркулацията на кръвта във вените и по този начин намалява отока и възпалението. Ефектът се дължи на съдържащото се в кестените съединение есцин, сапонини със съдосвиващи свойства. При продължителни грижи спуканите капиляри се запечатват и еластичността на стените на кръвоносните съдове се подобрява.

Екстракт от гроздови семена също може да подобри симптомите на хронична венозна недостатъчност, която е базовата предпоставка за разширени вени. Маслото съдържа проантоцианиди – фито-химикали, които подпомагат продукцията на колаген за укрепване на съединителната тъкан. Подобни вещества се съдържат и в боровата кора.

За укрепване на съединителната тъкан важна роля имат витамин С, силиций и магнезий. Без тях стените на кръвоносните съдове стават чупливи и склонни към микротравми, които допринася за развитието на разширени вени. Всички плодове, зеленчуци, ядки и семена съдържат тези вещества в различни количества. Яжте поне 400-500 г на ден -пресни, сурови и максимално разнообразни според сезона. Добре е да преодбладават плодовете и зеленчуците, а ядките да са до 100 г, защото са много калорични.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.