https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Артритът представлява автоимунно заболяване, което сме свикнали да свързваме със скованите пръсти и трудноподвижбните крака на нашите баби и дядовци. Но истината е, че все повече сравнително млади хора са застигнати от това коварно заболяване. Главната цел на това заболяване са ставите, в следствие на което се получават болки, подуване, възпаление, зачервяване и скованост – ставите дори могат да се обезформят. И макар че има редица начини да се излекува човек от артрита, най-доброто лечение си остава профилактиката. Ето как можем да се предпазим от коварното домогване на болестта до нашите стави:

Оптимално тегло

В случай, че имаме наднормено тегло, това обезателно увеличава риска от поява на различни заболявания, като диабет, сърдечни проблеми и някои видове рак дори. Ако и това не ви е достатъчно лошо, знайте, че с наднорменото тегло, вие излагате ставите на свръхпретоварване – все пак те не могат да издържат докрай. А това постоянно напрежение увеличава риска от артрит. Има много диети, които ще помогнат да намалите теглото, просто намерете правилната, ако трябва се консултирайте с диетолог с ясната мисъл, че го правите за здравето си, а не чак толкова за външния си вид и завистливите погледи на другите. Последните две неща нямат никакво значение, когато рано сътрин сковани от артрита няма да можете да се разгънете и ще изпитвате адски болки.

kraka8Физическа активност

Упражнения, бягане, плуване – каквато и физическа активност да изберете, знайте че трябва да изберете някаква, защото това е също толкова важно, колкото и правилното хранене с цел постигането на оптимално тегло. То ще помогне и на ставите да останат раздвижени и ще понижи риска от артрит.

Да се разтягаме редовно 

Разтягането на тялото ще помогне да се поддържат по-гъвкави мускулите и съединителните тъкани около ставите. Това ще ни държи по-малко податливи към артрита. А най-добрият начин да се разтегне добре човек е йогата. Тя е щадяща, може да се прави от напълно схванати хора, докато постигнат желаната гъвкавост, има всякакви асани, за всякакви възможности. И най-вече: рядко натоварва ставите.

Да пием повече вода

Не е случаен факта, че отвсякъде ни заливат препоръки да пием повече вода. Има защо. В края на краищата нашето тяло в голям процент си е вода и за да функционира правилно то трябва да е добре хидратирано. Същото се отнася и за ставите. Ако няма достатъчно влага, те не са достъчно гъвкави. Те се нуждаят от вода – за лубрикация и поемане на напрежението. Пийте повече вода, но не и повече кафе, газирано, чай или алкохол. Експертите препоръчват жените да пият по 2,7 л вода на ден, а мъжете – по 3,7 л.

Кои са професиите с висок риск от артрит

Работата, при която се стои дълго време клекнал или пък прави, това увеличава риска от артрит. Изобщо всяка работа, характеризираща се с натоварване на ставите си е опасна. Затова е нужно да помислим за тях, когато вършим нещо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.