Как да контролирате нивото на кръвната захар?

Нивото на кръвната захар може да бъде контролирано с помощта на разумна диета и правилен начин на хранене

 

diabet
Как да контролирате нивото на кръвната захар?

В новото изследване, проведено от изследователи от Университета Хебрю в Ерусалим са участвали 18 души – осем мъже и 10 жени на възраст от 30 до 70 години. Всички участници са страдащи от диабет тип 2 не по-малко от 10 години. Индексът на телесната маса на доброволците варира от 22 до 35. Участниците са приемали метформин и (или), за да се съобразят с препоръките на лекарите, са спазвали хранителен режим (8 пациенти се придържат към диета самостоятелно, и 10 души са контролирали кръвната си захар с диета и метформин).

Експертите са установили следното: след хранене при участниците с диета А (обилна закуска и обилна вечеря), нивата на инсулин, C-пептид и глюкагоно-подобен пептид-1 са били с 20% по-високи, докато нивото на кръвната захар е било с 20% по-ниско при доброволците, които били хранени с диета В(висококалорична закуска и вечеря). По време на вечерята, всички участници консумирали едно и също количество калории. Междувременно, при доброволците, които били хранени с меню от диета В, нивото на кръвната глюкоза след хранене е било под 20%, а нивото на инсулин с 20% по-високо.

Изследователите смятат, че промяна в хранителния режим много по-добре и по-бързо ще помогне на хората, страдащи от диабет, да запазят своята кръвна захар в нормални стойности. В допълнение, правилното хранене, според експерти, може да предотврати усложненията, които почти винаги възникват при диабет тип 2.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.