Как да извлечем максимална полза от витамин D?

Как да извлечем максимална полза от витамин D?

Витамин D може да си набавяте с храна, но за да си набавите нужното количество трябва да приемате хранителни добавки с витамин D

 

Как да извлечем максимална полза от витамин D?
Как да извлечем максимална полза от витамин D?

Освен това, витамин D е задължително да се комбинира с някои от изброените минерали, за да може да бъде усвоен по-лесно от организма и за да може да бъде максимално полезен

Продукти с витамин D

Мазна риба. Сардините притежават много високо ниво на калций и витамин D. Скумрията, сьомгата и рибата тон са богати на витамин D и на полезни за сърцето ненаситени мастни киселини. Сомът е още един достъпен източник на витамин D.

Яйца. Те съдържат само 6% от дневната норма витамин D, но за сметка на това са най-бързият начин за неговото получаване. Освен това в тях има много калций, натрий, фосфор, калий, магнезий и още полезни микроелементи.

Черен дроб. Много витамин D има в телешкия черен дроб, който е богат и на микроелемента мед и на витамин А. Достатъчно витамин D има също в черния дроб от риба и птици.

Съвет: Витамин D може да получим също от маслото, хайвера, гъбите, слънчогледовите семки и някои билки.

Продукти с фосфор

Фосфорът е още един важен елемент, необходим на организма за усвояването на калция. Много фосфор се съдържа в телешкото месо, особено в частите от шията. Богати на този елемент са също рибата и морските дарове.

Продукти с цинк

При недостиг на цинк често се развива остеопороза, затова не бива да забравяме за него. На цинк са богати храни като черен дроб, свинско, агнешко, пилешко и говеждо месо, сирене, зърнени храни, бобови растения, фъстъци, кедрови ядки.

Продукти с магнезии

Магнезият играе важна роля в усвояването на фосфора и калия. Особено необходим е за децата, за бременните и за хората, които спазват нискокалорийни диети. Магнезий съдържат всички ядки, бобовите и пълнозърнестите храни, боровинките, семената, морските дарове.

Продукти с манган

Манганът подобрява растежа на костите и хрущялите и влиза в състава на веществата, които участват в изграждането на костната тъкан. Ще го откриете в цвеклото, спанака, зелената салата, чесъна, телешкия черен дроб, макароните от твърди сортове пшеница, гъбите. Кайсиите също са изключително полезни за здравето на костите, тъй като са богати на калций, фосфор, магнезий, манган и калий.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.