Как да изберем място за иконите, така че да носят здраве и радост?

Някога на иконите е отреждано специално място, наричано божница, кивот, свят кът, което е било богата украсено

иконите
Иконите са имали свое място във всеки един дом. В това място е поддържана безукорна чистота. Tо служи като своеобразен домашен олтар, където членовете на семейството могат да се помолят за благословията на Господа.

В наши дни подобна практика почти не се среща. Все по-често в домовете на вярващите има една или няколко отделни икони, разположени безразборно.

Разбира се, подобна ситуация не се приветства, тъй като светите образи изискват подобаващо отношение. Затова е важно да се знаят поне основните принципи на избор и разполагане на иконите в дома, за да не бъдат осквернявани.

Изборът на икони за всяко семейство и дори за отделните му членове е винаги индивидуален. Вярващите имат право сами да решат, вслушвайки се в гласа на сърцето си, подвизите на кои светци най-силно ги вдъхновяват и към кои образи ще се обръщат с молитва.

Общото правило е, че в православните семейства задължително трябва да присъства икона на Спасителя и на Божията майка

За домашни молитви обикновено се избира иконата с изображение на Господа Вседържител (Пантократор или Спас Неръкотворни. На свой ред, иконата на Богородица е сред такива иконографски типове като „Умиление” („Елеус”).

В младите семейства в ролята на двете главни икони често се използва венчалната двойка. Това е допустимо, но е важно да се проследи тя да е по-голяма по размер от останалите икони в дома и при това да съвпада с тях по стил на рисуване.

Освен образците на Христос и Богородица изборът на други икони за жилището е свободен. Но най-често вярващите се сдобиват с икони на небесни покровители на членовете на семейството (именни икони), икони на почитаните в рода светци на празници. При това доста често в домовете на вярващите се среща образът на светителя Николай Чудотворец, на светия великомъченик Георги Победоносец – особено почитани от народа светци.

Изборът на стая за разполагането на иконите в дома също е свободен. Те могат да бъдат сложени в гостната, детската стая, кухнята, допуска се дори да се разположат над входа в жилището. И разбира се, могат да се окачват на стените или да се поставят върху полици дори и в спалнята. Съпружеската близост в брака не е грях, затова няма нищо осъдително иконите да се поставят над семейното легло.

В заключение трябва да се отбележи, че иконите в дома винаги трябва да се разполагат отделно и не е уместно да се слагат на рафтовете заедно с книги, снимки на членовете на семейството, сувенири. Не се допуска също и разполагането им в обкръжението на картини, па макар и с религиозен характер, както и сред фотографиите на праведници или свещеници.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.