https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да готвим без опасност от развитие на микроби?

0

Ако мислите, че хранителните отравяния са безобидни, то много грешите. Те са отговорни за над 48 милиона хоспитализации и около 3000 фатални случая всяка година в целия свят.

Степента на хранителното отравяне зависи от типа бактерии и от индивидуалната издръжливост на организма. Особено податливи на тези инфекции са малки деца, бременни жени, възрастни и хора със съпътстващи заболявания, като тази податливост се увеличава в жегите, които допълнително отслабват имунитета. Дори и да не принадлежите към някоя от тези групи, в случай на хранително натравяне гаденето, повръщането, обезводняването и диарията няма да ви се разминат, а те могат да траят дни наред.

готвенеНай-честата причина за хранително отравяне е консумацията на развалени храни. Освен това обаче, причина за това състояние могат да бъдат и грешки, допуснати при тяхното съхранение или обработка.

Данни на Световната здравна организация показват, че най-големият причинител на хранителни отравяния е неправилната термична обработка на животински продукти. След това, на второ място се нарежда консумацията на неизмити плодове и зеленчуци.

Много хора смятат, че ако ще белят тези продукти, то не е нужно да ги мият. Това мнение е много неправилно, тъй като бактериите и други замърсители, полепнали по корите на тези плодове и зеленчуци, могат да останат по острието на ножа, а също и по ръцете.

Хората допускат и друга голяма грешка – при размразяването на месни продукти. Те трябва да се размразяват по най-бързият начин и веднага след това да се пристъпи към тяхната термична обработка. В никакъв случай не трябва да се оставят да се размразяват извън хладилника за през нощта, защото по този начин ще предложите на микроорганизмите, съдържащи се в месните продукти, идеални условия за размножаване. Специалистите съветват месните продукти да се размразяват в микровълнова печка, непосредствено преди готвене.

Ако обичате да си приготвяте мариновани меса, то този процес трябва да протича в хладилник, за най-голяма безопасност. Въпреки че обикновено марината съдържа киселинни бактерициди като лимонената киселина, всяка храна оставена на открито на температура 5-50 градуса е среда за размножаване на патогенни бактерии.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.