https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да действаме при прекомерно потене

0

Нашите вежди са една много важна част от общия ни облик на лицето. От тях до голяма степен зависи как ни възприемат от пръв поглед и какво впечатление правим. Ето защо и им обръщаме токова специално внимание и се грижим за тях. Но освен естетическа роля, веждите имат и своята полезна и практична функция. Веждите са тези, които пазят очите ни от стичащите се капчици пот. Особено при по-пълно потене. Състоянието си има медицинско наименование. Нарича се хиперхидроза и не се счита за заболяване, но определено има своето значение при поддържането на физически и социален комфорт.

Защо се потим толкова много?

Потните жлези представляват кожни придатъци, които са с епителен произход и тяхното разположение е неравномерно разположено по тялото, но се намират най-вече по кожата на дланите, стъпалата и аксилите. Формата им е тръбеста, като в долната си част образуват клъбце. Покрай потните жлези има голям брой капиляри, които капиляри се отварят на повърхността на кожата. Има и два вида потни жлези – екринни и апокринни. Тяхната функция е различна, което означава, че и отделят различна по състав пот. Първите жлези, екринните се намират по цялото тяло и от самото раждане на човек те заповат да секретиат, докато при другия вид жлези, секрецията започва едва след като индивида встъпи в периода на половото съзряване.

poteneТези жлези, апокринните се концетрират предимно по местата, където и се развиват вторичните полови белези – аксили, слабинни гънки, външни полови органи, външен слухов проход. В състава на потта се съдържат 99% вода и едва 1% такива вещества, като натриев хлорид, лизозим, пикочна киселина и др. Доколко количество пот ще отделим зависи изцяло от нашето здравословно състояние, наследственост и не на последно място и условията, в които се намираме в момента в околната среда – температура и влажност на въздуха.

Състоянието на хиперхидроза може да бъде концентрирана по два начина – по цялото тяло, или пък точно локализирана –  по дланите, стъпалата, челото и гърба. По принцип лятото е времето, когато симптомите значително се засилват, заради необходимостта на тялото повече да се охлажда, за да може да запази по-дълго време подходяща за организма телесна температура. Самата хиперхидроза не се определя като тип заболяване, но определено може да повлияе доста негативно върху психиката и дори да доведе до депресия.

Как можем да решим проблема?

Има два типа хипохидроза – първична и вторична. При вторичната става въпрос за прекомерно прилагане на определни медикаменти, като антипсихотици, нестероидни противовъзпалителни средства и др. Много е важен и хормоналният фон. Ниските нива на естроген например около менопаузата или ниските нива на тестостерон при мъжете оказват също влияние за по-обилна потна секреция.

Все пак има няколко начина, по които можем да се справим с проблема. Или ако не пълно премахване, можем да контролираме успешно състоянието си. Като такива средства, освен кремове, стикове и дезодоранти, влизат и:
– Ботулинов токсин, по-известен на пазара като Ботокс. Именно той блокира ацетилхолина, който се счита за основен невротрансмитер в автономната нервна система. Така се и ограничава стимулацията на потните жлези и свързаното с тях потоотделяне. Действието му е с продължителност около 8-9 месеца.
– Йонофореза
– Медикаментозна терапия
– Хирургично лечение – тук се има предвид премахване на самите потни жлези, но това се използва само в много краен случай, когат вече останалите методи не помагат.

Приемът на 2-3 литра вода на ден, особено в летния сезон, подходящото облекло и поддържането на лична хигиена е от съществено значение за осигуряването на личния ни комфорт и запазване на здрав вид и състояние.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.