Как да действаме при прекомерно потене

Нашите вежди са една много важна част от общия ни облик на лицето. От тях до голяма степен зависи как ни възприемат от пръв поглед и какво впечатление правим. Ето защо и им обръщаме токова специално внимание и се грижим за тях. Но освен естетическа роля, веждите имат и своята полезна и практична функция. Веждите са тези, които пазят очите ни от стичащите се капчици пот. Особено при по-пълно потене. Състоянието си има медицинско наименование. Нарича се хиперхидроза и не се счита за заболяване, но определено има своето значение при поддържането на физически и социален комфорт.

Защо се потим толкова много?

Потните жлези представляват кожни придатъци, които са с епителен произход и тяхното разположение е неравномерно разположено по тялото, но се намират най-вече по кожата на дланите, стъпалата и аксилите. Формата им е тръбеста, като в долната си част образуват клъбце. Покрай потните жлези има голям брой капиляри, които капиляри се отварят на повърхността на кожата. Има и два вида потни жлези – екринни и апокринни. Тяхната функция е различна, което означава, че и отделят различна по състав пот. Първите жлези, екринните се намират по цялото тяло и от самото раждане на човек те заповат да секретиат, докато при другия вид жлези, секрецията започва едва след като индивида встъпи в периода на половото съзряване.

poteneТези жлези, апокринните се концетрират предимно по местата, където и се развиват вторичните полови белези – аксили, слабинни гънки, външни полови органи, външен слухов проход. В състава на потта се съдържат 99% вода и едва 1% такива вещества, като натриев хлорид, лизозим, пикочна киселина и др. Доколко количество пот ще отделим зависи изцяло от нашето здравословно състояние, наследственост и не на последно място и условията, в които се намираме в момента в околната среда – температура и влажност на въздуха.

Състоянието на хиперхидроза може да бъде концентрирана по два начина – по цялото тяло, или пък точно локализирана –  по дланите, стъпалата, челото и гърба. По принцип лятото е времето, когато симптомите значително се засилват, заради необходимостта на тялото повече да се охлажда, за да може да запази по-дълго време подходяща за организма телесна температура. Самата хиперхидроза не се определя като тип заболяване, но определено може да повлияе доста негативно върху психиката и дори да доведе до депресия.

Как можем да решим проблема?

Има два типа хипохидроза – първична и вторична. При вторичната става въпрос за прекомерно прилагане на определни медикаменти, като антипсихотици, нестероидни противовъзпалителни средства и др. Много е важен и хормоналният фон. Ниските нива на естроген например около менопаузата или ниските нива на тестостерон при мъжете оказват също влияние за по-обилна потна секреция.

Все пак има няколко начина, по които можем да се справим с проблема. Или ако не пълно премахване, можем да контролираме успешно състоянието си. Като такива средства, освен кремове, стикове и дезодоранти, влизат и:
– Ботулинов токсин, по-известен на пазара като Ботокс. Именно той блокира ацетилхолина, който се счита за основен невротрансмитер в автономната нервна система. Така се и ограничава стимулацията на потните жлези и свързаното с тях потоотделяне. Действието му е с продължителност около 8-9 месеца.
– Йонофореза
– Медикаментозна терапия
– Хирургично лечение – тук се има предвид премахване на самите потни жлези, но това се използва само в много краен случай, когат вече останалите методи не помагат.

Приемът на 2-3 литра вода на ден, особено в летния сезон, подходящото облекло и поддържането на лична хигиена е от съществено значение за осигуряването на личния ни комфорт и запазване на здрав вид и състояние.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.