Всеки пушач знае колко много може да навредят цигарите в дългосрочен план. Някои спират, други въпреки това продължават. И ако все още се колебаете дали да ги откажете и така да спестите малко пари, ще ви припомним, че цигарите увреждат сърцето, дробовете, мозъка, влияят отрицателно и на половия живот. Ефектите обаче се трупат с години, така че не очаквайте отрицателни резултати веднага и ако не получите такива да смятате, че говорим глупости. И все пак дали щяха повече пушачи да оставят цигарите, ако имаше по-бързи и по-видими поражения?

Вгледайте се в някоя жена-пушачка и по-точно около устните й. Да, няма да намерите дълбоки поражения, но определено такива има. Има и едно тежко състояние, при което кожата некрозира около устните. И не е никак секси. Да, появява се само при тежка и системна злоупотреба с цигари, но все пак се появява. И даже и умерените пушачи имат своите видими белези. Нека ги видим.

women-smoking_003338251. Торбички под очите – често пушачите си носят тези украшения на очите, като при тях се образуват четири пъти повече, отколкото при непушачите. Това е резултат от нощна никотинова абсистенция, кото нарушава спокойния сън.
2. Псориазис – макар и непушачи да развиват това автоимунно заболяване, пушачите са много по-предразположени към него.
3. Преждевременно стареене на кожата – заради нарушенията на добрия кръвообмен, никотина може да направи стегнатата кожа отпусната и пожълтяла.
4. Жълти пръсти – Освен зъбите, никотинът пожълтява и пръстите на ръцете.
5. По-рядка коса – заради високото съдържание на токсични химикали в тютюна, се увреждат космените фоликули на молекулярно ниво и генерират свободни радикали, като това допълнително уврежда клетките. Хората, които пушат имат двойно повече опасност да получат косопад или да им изтънее косъма, отколкото непушачите.

6. Белези – Заради никотинът се стига до вазоконстрикция, което е свиване на кръвоносните съдове. Това от своя страна ограничава достъпа на кислород и нужните хранителни вещества с кръв до такива места, които наскоро са били наранени. А това забавя и тяхното възстановяване. Раните при пушачи обикновено заздравяват по-бавно, а оставащите белези са по-големи и по-червени в сравнение със сходни травми при непушачи.
7. Естествения блясък на кожата се губи – Още през не толкова далечната 1985 година е било предложено обединяващото „Лице на пушач“ за лице, с повече бръчки, извършавяло, със сивкав тен. Всичко това причинено от цигарите. Заради съдържанието на въглероден моноксид в цигарения дим, кожата остава суха и обезцветена, защото той ограничава достъпа на кислород до нея.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.