https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как бременните по-лесно да се справят със сутрешното гадене?

0

Сутрешното гадене е един от първите признаци за бременност. Според лекарите то е неприятен проблем, но е знак за здравословна бременност и по-малък риск от спонтанен аборт

сутрешното гадене
Повече от половината жени изпитват сутрешно гадене, а за някои то продължава цял ден. Обикновено започва около 6-ата седмица след зачеването и отминава около 12-ата седмица. Няма нужда от медицинска помощ, освен ако повръщането не води до обезводняване и загуба на тегло.

Сутрешното гадене се свързва с повишаване на нивата на естрогена – женския полов хормон. Друга причина е понижаването на кръвната захар поради захранването на плацентата с енергия. Роля има и повишената чувствителност към миризми. Точната причина е неизвестна, но фактор може да е и повишаването на хормона хорионгонадотропин и на холецистокинина, което води до промени в храносмилането.

Обилното повръщане е проблем за 1 от 300 жени, обикновено само през първите 20 седмици

Бременната трябва да се консултира непременно с лекар, ако загуби повече от 2 кг тегло, ако повръща ярка или тъмна на цвят кръв или ако гаденето е толкова неприятно, че не й позволява да изпълнява всекидневните си ангажименти. Лекарят може да препоръча промени в храненето, много почивка и антиациди – медикаменти срещу киселини.

Солена бисквитка още в леглото сутрин помага за избягване на гаденето. По- късно на закуска плодове, съдържащи калий, също работят срещу него. Подобен ефект имат въглехидратните храни – печени картофи, ориз, пълнозърнести закуски. Високобелтъчна вечеря регулира нивата на кръвната захар за през нощта.

Смученето на кубчета лед от вода или плодов сок е ефективен метод срещу повръщане.

Важно е бременната да е добре хидратирана – да пие 8 чаши вода на ден. Добавянето на ябълков оцет и мед във водата може да я направи по-приятна.

Джинджифилът облекчава симптомите на гадене. Може да се сложи суров във вода или в чай. Подобен ефект има чаят от мента.

Доказано е, че физическата активност действа добре при жени, които имат гадене по време на бременност.

Неудобното или прилепнало облекло може да влоши симптомите, при свободни дрехи те намаляват.

Компютърният монитор мига бързо и почти незабележимо, но дразни мозъка и може да допринесе за гадене. Ако не е възможно да избегнете използването на компютър, оптимизирайте настройките на екрана. Направете шрифтовете удебелени и по-едри, а фона – неярък, в бледи тонове.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.