Как болниците правят пари от най-тежко болните си пациенти!

Болниците явно намериха друг начин, за да изкарват пари. И то от тежко болните си пациенти. Вместо например да лекуват болните си от рак пациенти, като им правят полагаемите им се химиотерапии и процедури, те ги изпращат при личните им лекари, за да им дадат направления. Така се вземат два пъти пари – веднъж чрез талончето и втори път – от пакета, който се полага за изследванията и терапията на хората с онкозаболявания, пише в. „Монитор“.

Това са нарушения, които са засекли проверяващите от НЗОК, като са прегледали въпросната документация на различни болници в страната. На други места пък направо обричали хората на бавна смърт, като ги връщали по няколко пъти от химиотерапия, като им обяснявали, че нямало или лекарства, или че касата не е превела средствата за медикаменти.

hospital-patient-mdn65-годишен мъж с карцином например на два пъти е бил връщан от преливания на цитостатици срещу туморите в болница „Св. Марина” във Варна, като оправданието било, че няма лекарства. Това съобщи управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова, цитирайки писмо на пациент до касата. Човекът обаче не се отказал и направил свое собствено проучване, като стигнал до фирмата доставчик на въпросното лекарство и от там получил отговор, че имат от препарата, но точно тази болница не им била пуснала заявка да й бъде доставено, разказа д-р Тодорова и подчерта, че по случая ще бъде разпоредена проверка, както и по купищата подобни жалби от болни, които се трупат всеки ден. Тя уточни, че „Св. Марина” е водеща по преведени средства за онкоболни.

По думите на шефката на НЗОК, макар болниците да се оплакват и оправдават с Касата, то техните средства са винаги и навреме превеждани. 108 млн. лева дефицит в НЗОК се очертават до края на годината. Недостигът на средства за плащане на специалистите в доболничната помощ са в размер от 1,3 млн. лева, за лекарства се очертава дефицит от 34,5 млн. лв., за денталната помощ – 6,9 млн. лева, а за болничната прогнозата е за недостиг от 361,1 млн. лева. За медицински изделия той ще е в размер от 11,4 лева.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.