Кафявите кори на лука имат противоракови свойства

Учените са установили, че корите на лука съдържат много биологично активни вещества, които имат противоракови свойства и укрепват сърдечно-съдовата система

 

luka

Така е според статия, публикувана в списание Plant Foods за Human Nutrition.

Смята се, че кората на лука е без практическа стойност. Всеки ден домакинствата и ресторантите по света изхвърлят десетки килограми полезни лукови кори, без да подозират, че по този начин те изхвърлят нещо полезно.

Испански и британски биолози, водени от Ванеса Бенитес от Автономния университет в Мадрид (Испания ), са установили, че кората на лука съдържа редица вещества, които могат да бъдат използвани като хранителни добавки или лекарства.

“ Едно от решенията на проблема с онова, което милиони домакини по света изхвърлят е да се използва обвивката на лука за производство на хранителни добавки“ – обясни ръководителят на група от учени.

Според учените, кафявата обвивка на лука има много фибри. Редовната консумация намалява риска от заболявания на стомашно-чревния тракт и спомага за укрепване на сърдечно-съдовата система.

Освен това лучените шушулки съдържат фенолни съединения, които имат силни противоракови свойства. В повечето лучени кори учените са открили значително количество фруктани – вещество, стимулант на растежа на чревната флора – и органични серни съединения, които предотвратяват образуването на плаки от лош холестерол в кръвоносните съдове.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.