Кафето не помага при махмурлук, доказаха учените!

Противно на общоприетото мнение, кафето изобщо не помага при махмурлук

 

кафе
Кафето не помага при махмурлук, доказаха учените!

Милиони хора по света разчитат на отрезвителните свойства на кафето. учените обаче не са на това мнение. според тях кафето не само че не е полезно при махмурлук, но и пречи на човек да осъзнае собствената си интоксикация.

Кафето един вид маскира пиянството. Следователно, комбинацията на алкохол и кафе може да доведе до трагични последици.

Това е заключението, направено от изследователи от Temple University във Филаделфия (САЩ).

В медицинското списание Behavioral Neuroscience, което се издава от Американската психологическа асоциация, беше публикувано проучване на изследователите от Temple University във Филаделфия.

В лабораторни условия са били извършени опити върху мишки. Учените са „лекували“ група млади мишки, на които предварително е било дадено определено количество етилов алкохол и кофеин, поотделно и заедно. Алкохолът е постановен в количества, които причиняват пиянство. Дозите кофеин са еквивалент на 3 чаши кафе. Група от контролните животни са получили физиологичен разтвор вместо кафе.

Както и се очаквало от изследователите, етанолът в зависимост от дозата, повишава раздразнителността и намалена подвижността при експерименталните животни, както и намалява способността за възприемане на околната среда.

В случаите, когато на опитните животни са дадени и етанол, и кофеин, е установено, че етанола потиска способността на кофеина да увеличи възбудата и поради това кофеина не премахва негативните последици от употребата на алкохола за възприемането на околната среда. В резултат – алкохолът намалява стимулиращия ефект на кофеина. Оттук и извода, че е напълно излишно да се пие кафе непосредствено след прекалена употреба на алкохол. Трябва да минат поне 12 часа от последната употреба на някакъв концентрат, за да се усети истинската сила на кафето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.