https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кафето намалява риска от рак на черния дроб

0

Учени доказали, че молекулите на кафето са антиоксидант. Те имат силни противовъзпалителнои свойства. Освен това пазят и от развитието на рак

кафето
Служители на университета в Саутхемптън анализирали данни от 26 проучвания, включващи повече от 2,25 милиона души. Изследователите открили, че пиенето на големи количества кафе намалява вероятността от развитие на хепатоцелуларен карцином. Това е най-често под формата на първичен рак на черния дроб, съобщава Medical Xpress .

Анализът показва: една чаша кафе на ден намалява риска от хепатоцелуларен карцином с 20%, две чаши на ден – 35%, 5 чаши на ден – 50%. Без кофеиновото кафе също защитава от рак на черния дроб, но ефектът е по-слабо изразен. Според експерти, че молекулите на кафето са антиоксидант. Те действат като противовъзпалително средство. Освен това имат противоракови и други полезни свойства.

Между другото, наскоро невролозите в Харвард са открили, че кафето намалява болката при хора, които страдат от липса на сън. Хроничното безсъние увеличава чувствителността към болка, и кафето, от своя страна, блокира по-високата чувствителност. Естествено, наливането с кафе не помага на хората да се справят с болката.

Другите храни, които помагат при рак на черния дроб са сиренето граха. Според експертите, тайната е в съдържащите се в тези продукти спермидин. Спермидинът намалява риска от развитие на рак на черния дроб. Спермидинът също така се открива в гъби и царевица.

Сиренето е не само вкусна и питателна храна, богата на калций и витамин В12. То също така забавя процеса на стареене. В изследване, проведено през миналата зима учените са тествали ефекта на съединението спермидин в синьото сирене.

Друго проучване показва, че консумацията на 80 грама мазно сирене всеки ден увеличава нивото на „добрия холестерол“. Освен това, честата консумация на сирене води до факта, че се увеличава концентрацията на маслена киселина – съединение, свързано с бърз метаболизъм, намален риск от затлъстяване и намалени нива на холестерола.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.