Животът в големия град води до диабет

Животът в големия град води до диабет

Жителите на големите градове по-често боледуват от диабет, отколкото хората, които живеят на село

 

Животът в големия град води до диабет
Животът в големия град води до диабет

Един от факторите, които увеличават риска от диабет и други метаболитни нарушения, e хроничното увеличение на кортизола (хормонът на стреса). Кортизолът може да инхибира развитието на инсулин – хормонът, който регулира нивата на кръвната захар. Така че, ако дълго време живеете в голям град, или пък ако се преместите от село в гъсто населен район, това значително ще увеличи риска от развитие на диабет.

За да се установи това, е проведено проучване. Сред жителите на градовете, които са участвали в проучването, 28% са страдали от диабет и други заболявания на метаболизма на глюкозата. Жителите на селските райони почти не са развили диабет. В допълнение, нивата на кортизола в организма на жителите на града са били много по-високи от тези, които са живели в селските райони.

Ниво на физическата активност на гражданите е много по-ниска от тази на жителите на селските райони. Освен това хората от големите градове не се хранят здравословно. Те злоупотребяват със сладкиши, консумират храни, които са приготвени с много консерванти. Въпреки това, разликата в нивото на кортизола предполага, че стрес хормона най-сериозно увеличава риска от диабет при хората, живеещи в столицата или в друг голям град.

Загубата на тегло и повишената двигателна активност значително увеличават шанса да се избегне заболяването диабет. Лекарите все по-често алармират, че захарната болест и най-вече диабет от втория тип са се превърнали в епидемия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.