https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Живот след смъртта – научни становища и доказателства

0

Има ли живот след смъртта? Този въпрос си задават все повече учени

jivot sled smartta
Ето какво мислят специалистите, които са направили изследвания по темата живот след смъртта.

Шотландецът доктор Ерлендур Xapaлдсон прави анкета сред 700 медицински работници в САЩ и Индия за предсмъртните видения на техни пациенти. Почти 500 нелечимо болни съобщават за подобен опит. Изследвания, проведени в Северна Америка и Европа, показват, че 40% от респондентите заявяват, че са имали контакт с починали…

Предсмъртен опит

Оказва се, че подобни предсмъртните видения са преживяване на повече от 200 000 американци годишно. Те съобщават за напускане на собственото тяло, за това как стават свидетели на усилията на лекарите по тяхната реанимация и как виждат сцени от други измерения.

Анкета сред американски лекари показва, че 59% от тях вярват в някаква форма
на живот след смъртта. „Това е много по-висок процент, отколкото сред представители на други научни специалности“, пише Динеш Суза в книгата си „Живот след смъртта: доказателства“.

Работата на мозъка на пациенти с деменция или болестта на Алцхаймер често се влошава до такава степен, че става невъзможно нормалното психическо функциониране, ако няма душа, а умът е просто функция на мозъка. Въпреки това д-р Александър Батяни от Университета във Виена съобщава, че при 10% от пациентите ясно се прояснява съзнанието преди смъртта. Лекарите са озадачени от това как са се възстановили психическите функции при тези болни.

Излизане от тялото и живот след смъртта

Извънтелесните преживявания също предполагат, че душата или умът могат да съществуват отделно от тялото.

Нелсън Абреу – инженер, изследовател на паранормални явления и бивш стажант в Научноизследователската лаборатория на Принстънския университет, е един от авторите на електронната книга „Съзнание отвъд пределите на тялото: доказателства и размисли“. В нея той отбелязва, че множество статистически изследвания през миналия век в редица страни, в това число САЩ, Австралия и Бразилия, показват, че милиони хора са изпитали извънтелесни преживявания. Въз основа на изследвания може да се предположи, че около 70 млн. души в целия свят са имали подобен опит.

Реинкарнация

Д-р Джим Такър от Университета в щата Вирджиния има база данни, включваща около 2500 случая, описващи как деца си спомнят свои минали животи. В някои случаи децата разказват подробности за минали свои въплъщения, а проверката потвърждава, че те съответстват напълно на действителността.

Въз основа на анализи Такър прави извода, че около 73% от случаите на неестествени смърти в минал живот, за които си спомнят децата, се отнасят за момченца, пише „Феномен“. Това съответства на статистика в САЩ, според която за петгодишен период 72% от хората, загинали от неестествена смърт, са мъже.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.