https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Живееш 7 години повече, ако живееш здравословно!

0

Животът се удължава с поне 7 години, ако го живеете здравословно, съобщи ЮПИ, като се позова на изследване в САЩ

7 години
„Често се смята, че ключът към по-дългия живот са по-добрите медицински грижи и напредъкът в медицината. Ние констатирахме, че за да се радвате на дълъг живот, е достатъчно да живеете здравословно и да избягвате рисковото поведение.“. Това казва Мико Мюрскюла от института за демографски изследвания „Макс Планк“ в Германия.

„Не е нереалистична цел да не се пуши, алкохол да се пие умерено и да се избягва затлъстяването. Това стига“, добави той.

Изследването е обхванало над 14 000 души на възраст между 50 и 89 г. през периода 1998-2012 г. Установено е, че тези, които никога не са пушили и не са затлъстели, са надхвърлили с 4-5 г. средната продължителност на живота в Америка. При това, доказват учените, „спечелените“ години живот не са години на немощ и болести, а са прекарани в добро здраве.

Онези непушачи, които са консумирали алкохол умерено, са изкарали цели 7 г. повече от средното за страната. Но най-много добавен живот идва, ако към двата фактора на въздържание (от пушене и от алкохол) се добави и трети – телесното тегло. При мъжете трите фактора дават общо 11 г. живот повече в сравнение с мъжете, които са затлъстели, пушат и прекаляват с чашката. При жените тази разлика е още по-голяма -12 години.

Затова си струва да се замислим и да преосмислим начина си на живот, така че да бъдем в полза на самите себе си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.