https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Житните продукти – полезна храна за малки и големи

0
термовизия

Термовизуалната диагностика е надежден, бърз и сигурен метод за откриване на сериозни заболявания

Многобройните изследвания на учените постоянно потвърждават, че житните продукти са не просто полезни за здравето ни, а и помагат в борбата с някои болести. Консумацията на пълнозърнести храни подобрява храносмилането и работата на стомашно-чревния тракт, нормализира теглото, възстановява структурата на кожата, влияе положително на нервната и сърдечно-съдовата система, оказват противоалергич­но действие, възстановя­ват хормоналния баланс при жените.

Пшеницата е най-често консумираният продукт в храната на човека. От нея се приготвят хляба и тестените изделия, от които получаваме средно до 30% белтъчини днев­но. Пшеничните храни нормализират храносмилателните и метаболитните процеси, изхвърлят шлаките от организма и спо­магат за укрепване на мускулите.

пълнозърнести

От всички житни храни овесът е най-богат по съдържание на лесно усвояеми белтъ­чини и мазнини. Той се отличава с максимално най-доброто процентно съотношение на въглехидрати, белтъ­чини, мазнини и витамини от В-комплекса.

Оризът е сред основната храна на половината жители на планетата. Най-ценния сред видовете според хранителните си свойства е кафявият неполиран ориз. Той има богато съдържание на вита­мини от групите В и PP, както и различни мазнини, минерални соли и витамини, необходими на човешкия организъм.

Просото е една от главните житни култури в Африка и Азия. В неговите зърна има богато съдържание на магнезий, каротин и витамини.

Царевицата е изключително добър източник на скорбяла, желязо, витамини В1, В2, РР, Д, Е и каротин (провитамин).

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.