Извършиха уникална операция онлайн

За първи път в страната ни бе извършена уникална операция, която бе проследена чрез телемедицинска връзка между специалисти от три болници. Операцията бе извършена в Първа АГ болница от д-р Евгени Василев, а консултацията се водеше онлайн с проф. доц. Деян Йорданов от ВМА и проф. Радослав Радев от„Св. Марина”.

Оперираната бе 41-годишна жена, чийто тумор, открит преди време е прогресирал прекалено бързо. Но благодарение на ранното диагностициране, не се е наложило пълно оперативно отстраняване на гърдата. След операцията самия кмет на столицата, Йорданка Фандъкова, която преди време също се пребори с коварната болест, изказа вълнението си, че точно в общински болници се правят подобни иновации, което ги прави достъпни за всеки пациент.

IRCAD_HDДиректорът на Първа АГ болница д-р Иван Костов, разказва, че като се имат предвид липсите на важни специалисти, на патолози и медикаменти, новите технологии са една невероятна възможност, с която може да се окаже навременна консултация и това да спаси стотици животи. Той смята, че след време това ще е една достъпна процедура, която ще може да се извършва от болниците в цялата страна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.