Изучаването на чужди езици влияе върху развитието на мозъка

Ако човек изучава чужди езици или пък разумно играе хазарт през целия си живот, то той ще поддържа мозъка си в отлично здраве

 

The Game - Pocket Kings
Изучаването на чужди езици влияе върху развитието на мозъка

Освен това, изучаването на чуждите езици влияе и върху това в каква степен и с каква сила човек се съсредоточва, както и е от голямо значение за мотивацията. Колкото и да е странно, оказва се, че такава връзка съществува и е открита от учени от Испания и Германия. Според тях от същата поредица са хазартните игри, употребата на сладкиши и наркотици -т.е. все неща, към които лесно се привиква.

Специалистите установили въпросната връзка с помощта на експеримент, в който участват 36 доброволци. За да стане ясно как изучаването на езици влияе върху мотивационните системи, те сканирали мозъка на хора, които току-що са играли на хазартни игри и са изучавали чужд език, и установили, че тези занимания активират една и съща част в сивото вещество – вентралния стриатум, която отговаря за мотивацията. А мотивацията, от своя страна, кара хората да се връщат отново и отново към предмета, въздействащ върху вентралния стриатум.

Този феномен се оказва интересен от еволюционна гледна точка. Вероятно същият механизъм е способствал за развитието на езиците. Специалистите смятат да използват резултатите от изследването за създаването на нов метод на лечение на хора, които имат речеви проблеми.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.