https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да разпознаете изтриването на зъбите?

0

Колко опасно може да бъде изтриването на зъбите прочетете в следващите няколко редове

iztrivane na zabite
Изтриването на зъбите представлява намаляване на височината на зъбната коронка. То може да бъде физиологично, появяващо се с напредване на възрастта, или паталогично, придобито вследствие на различни фактори. Този процес е необратим, но с лекарска намеса загубите могат да бъдат възстановени. С пломби или коронки, металокерамични, керамични или циркониеви конструкции стоматологът повдига височината на зъбите, връща правилния им размер и форма. Преди изработването им се провежда подготовка на пациента, която е строго индивидуална в зависимост от неговия зъбен статус.

Основните симптоми, по които ще разпознаете изтриването на зъбите, са изтъняване на емайла и поява на повишена чувствителност от топло, студено, сладко или кисело; промяна в захапката; болки в долночелюстните стави; претоварване на някои от зъбите и последваща болка в тях; засягане на пулпата.

Когато дефектите са малки, възстановяването става с фотополимерни пломби. Ако това не може
да помогне, се използват коронки.

Предните зъби се запазват с фасети. В случай че изтриването е паталогично и се дължи на бруксизъм (притискане и стържене на зъбите едни в други), аномалии в захапката, неправилни хранителни навици или разстройства, най-напред трябва да се премахне причината и тогава да се проведе подходяща терапия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.