https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои са причините за изтръпване на зъбите?

0

Усещането за изтръпване на зъбите обикновено се свързва с тяхната повишена чувствителност

iztrapvane na zabite
Изтръпване на зъбите се получава като следствие от реакцията при студени, горещи и сладки храни и напитки. Но това не е единствената причина за дискомфорта от изтръпване на зъбите. Той може да се получи и при дълбок кариес, при който пулпата е засегната и възпалена. Преди появата на спонтанната болка при това усложнение е възможно да се усещат периодични изтръпвания с различна продължителност. В случай че зъбите нямат кариес, оплакването може да знак за развитие на пародонтит. Обикновено то се съчетава с кървене на венците.

Когато стоматологът не диагностицира нито кариес, нито пародонтит, много е възможно изтръпването да се дължи на стрес. През деня нервното напрежение може да доведе до неволно стискане на зъбите, а през нощта – до скърцане.

Изтръпване на зъбите понякога се усеща дори при зъби, претърпели кореново лечение. Това най-често е сигнал за начало на възпалителен процес. Неприятното оплакване се причинява и от абсцес около корена на зъба.

В някои случаи изтръпване на зъбите е резултат от заболяване извън устната кухина. Виновници могат да бъдат възпалените синуси при инфекция на горните дихателни пътища или след прекаран грип. Засегнат лицев нерв също води до изтръпване.

Човек понякога и сам си докарва този проблем. Обикновено чрез нанасяне на неголеми травми, получени от късане на конец с предни зъби, от навика да се стиска молив, химикалка или друг предмет между зъбите, при отхапване на прекалено твърда храна или неволно сдъвкване на случайно попаднал твърд предмет.

За да се установи причината за изтръпването, е необходимо да се проведат прегледи отличния лекар и от стоматолога. Денталният специалист трябва да се насочи към търсене на пародонтит, начален стадий на абсцес, кариес и неговите усложнения пулпит и периодонтит. Важно е да се прегледат и темпоромандибуларните стави, които издават евентуално стискане и скърцане със зъби. Задача на личния лекар е да установи или изключи синусна инфекция, засегнат лицев нерв и недостиг на витамин В12, който води до дентални проблеми.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.