Източните медици: Следвайте ритмите на живота

Източните медици учат да живеем и да се храним в съответствие с ритмите на природата

източните медици
Източните медици: Следвайте ритмите на живота

Източните медици учат, че в топлия сезон нашият организъм се нуждае от продукти, билки и процедури, които носят в себе си прохладна енергия.

През лятото нашата телесна топлина, или вътрешният ни огън, се измества към повърхността, за да даде възможност да се охлади средата на тялото, където се намират жизненоважни органи. Намирайки се на повърхността, тя увеличава нашата енергия и ни активизира. Летният енергиен изблик създава илюзорното усещане за огромните ресурси на здравето, още повече че дългите летни дни обещават нескончаемо редуване на труд и удоволствия. В резултат лятото често се превръща в сезон на претоварване и неумерен разход на енергия.

Най-добрият начин да извлечем максимална полза от дългите летни дни е рано да ставаме, а денем, в най-горещото време, да си почиваме, по два-три часа. Да си почиваме, но не да спим! Сънят в горещия летен ден не освежава, енергията в тялото застива, превръщайки се по израза на китайските лечители в „гнила”, а това води не само до вялост след събуждането, но и до натрупване на токсини в организма.

Източните медици не съветват лятно време да се занимаваме с онези видове физкултура, които водят до силно учестяване на пулса (бягане, аеробика и др.). Много по-полезни са продължителните разходки пеша или с колело, плуването, хатха-йога, тай-цзи, каланетика.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.