https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Източна мъдрост за здраве и красота – кефирена напитка

0

Кефирената напитка представлява млечна напитка, която се получава след ферментацията на прясно мляко. Нейният произход е от Централна Азия и е изключително популярна в Русия. Напитката е с главна съставка кефир, който представлява гъба, която на външен вид прилича малко на карфиол. След коагулацията на различни видове мляко с кефирените зърна, се получава в крайна сметка вкусна млечна кефирена напитка. Процесът на ферментация протича за 24 часа, като получената течност е газирана и слабо алкохолна. Съдържанието на алкохол в нея е много малко, в границите от 0.08-2.00%, и има консистенция, която наподобява на разредено кисело мляко.

kefir-560x374Лечебните й свойства включват богато съдържание на аминокиселини, особено такива като триптофан, също така на различни витамини, като В1, В12 и К, освен това включва микроелементи фосфор, калций и магнезий. Благодарение на това, че съдържа множество полезни бактерии и дрожди, тази напитки е изключително полезна за всеки организъм. Бактериите, които са открити след внимателно изследване са: Lb brevis, LB casei subsp, Lactococcus lactis subsp. lactis, helveticus, Streptococcus thermophilus, Kluyveromyces, LB pseudoplantarum и LB delbrueckii subsp. Bulgaricus. В зависимост от това колко е дължината на процеса на ферментация, така се променят и хранителните му качества. Например когато е продължил по-дълго процесът на ферментация, получената напитка е по-кисела и съдържа повече фолиева киселина.

Напитката, която е газирана, притежава почистващо действие върху червата, смила се лесно, което носи релаксация на организма и подсилва имунната система. Изключително подходяща е за страдащи от безсъние, липсата на концентрация или депресия. Редовната консумация на кефир нормализира работата на стомаха и червата. Освен това редуцира и подуването на стомаха и образуването на газове. Заради богатото съдържание на витамин В, работата на черния дроб, бъбреците и нервната система е безупречна и като цяло се прочиства организма. Гъбата спомага за нормализиране на кръвното налягане, а също така и помага при лечение на кожни заболявания. Носи също така и прозвището „гъбата на дълголетниците“, тъй като има положително влияние върху всички процеси в човешкото тяло и благоприятства процеса на самолекуване на тялото.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.