https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Изследователите са забранили да се пържи на продукти в отворен тиган

0

Не е добра идея да се пържи в отворен тиган. По-добре е продуктите (месо и зеленчуци да се задушават)

пържи

Смята се, че ястията, които са задушени, са по-добри в сравнение с пържените. Въпреки това, не всичко е толкова просто, съобщава The Brisbane Times.

Проучванията показват, че по време на пърженето в отворен тиган микроскопични мастни частици навлизат във въздуха. Ако вдишвате, можете да се сблъскате с истински проблеми, казват служителите на Техническия университет в Тексас и Университета в Юта.

Учените загрели масло в тиган и след това наблюдавали какво се е случило, когато беше добавена вода. Според експертите съвсем предсказуемо комбинацията от вода и горещо масло дава истинска експлозия – много частици на мазнини се вдигат във въздуха. От тази гледна точка пилето и зеленчуците са особено опасни (в тях има много вода).

Експерти имат основни претенции към методите на готвене, практикувани в китайската кухня (водата се добавя към горещия уок). Те подчертават: милиони хора умират поради замърсяването на околната среда в собствения си дом. Учените се надяват, че тяхното откритие ще позволи да се проектират вентилационни системи и въздушно филтриране от ново поколение. Вярно е, че предстои да се изясни доколко маслените частици, които могат да бъдат разпръснати в кухнята, са опасни за обитателите.

Разбира се, едва ли има проблем, ако се пържи един или два пъти в седмицата, казват изследователите. Тук иде реч за всекидневното и целодневно пържене в ресторантите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.