https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Изпотяването – опасен или неприятен симптом?

0

Изпотяването е механизъм, чрез който тялото регулира температурата си спрямо външната среда


Изпотяването е нормална част от функционирането на организма. В някои случаи обаче честото или обилното изпотяване може да е признак за заболяване. Ето защо се случва изпотяването:

Прекаляване със стимуланти

Потта се отделя при стимулация на парасимпатиковата нервна система. Някои вещества, като алкохол, кафе, люти подправки, могат да предизвикат изпотяване. То е краткотрайно и подлежи на температурна регулация, т.е. ако излезете на студено, потенето спира. Ако отравянето с алкохол или кафе е по-сериозно, настъпват ритъмни нарушения на сърцето. При състояния на отнемане на психоактивни вещества на зависим от тях човек също има силно потене.

Инфаркт

Това е рядка причина за потене, но за сметка на това е смъртоносна. Сърцебиене, стягане в областта на сърцето, болка в епигастриума или както се казва, „под лъжичката“, излъчване на болката към шията или към лявата ръка, съчетани с обилно потене, говорят за инфаркт. Това означава спешна медицинска помощ.

Емоционален стрес

Ако той продължи повече от 30 минути, води до обилно изпотяване. То изтощава и обезводнява организма. Може да се съпътства и от други прояви на автономната нервна система -изчервяване, настръхване и пр., но рядко.

Хронични възпаления на белите дробове

Такова възпаление е туберкулозата. Тя има множество форми и може да засегне всеки орган. Най-честа е в белите дробове, където мрже да е активна или латентна. При активната форма постоянно се поддържа температура от малко над 37 градуса.

Тя се съпътства от непрекъснато изпотяване, особено през нощта, отслабване и умора. Друг симптом е кашлицата. Диагнозата се поставя след рентгенограф-ско и микробиологично из-следвание. Лечението е продължително.

Хипертиреоидизъм

Усилената функция на щитовидната жлеза води до нарушения в терморегулацията. При нея се ускорява обмяната и се отделя повече топлина. Проявява се при базедова болест, в началните фази на Хашимото, токсичен аденом и др. Засегнатите стават по-нервни, не понасят жеги, изпотяват се, треперят. Усложненията са предимно за сърцето.

Диабет

При нарушения в регулацията на кръвната захар също има изпотяване. Например при ниски нива на глюкозата и предозиране с инсулин. Или при диабетна кетоацидоза, т.е. недостатъчно инсулин. Затова е жизненоважно постоянно да се следи нивото на глюкозата в кръвта.

Менопауза

Понижаването на еетро-гените в женския организъм променя терморегулацията и поносимостта към топлина. Изпотяването, усещането за горещи вълни може да се контролира с хормонална терапия. Но за няколко месеца, до година, организмът сам намира новия си баланс и тези симптоми отшумяват.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.