https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Изпитана схема пази очите ни здрави и спокойни

0

Нашето поколение прекарва почти целия си ден на компютъра. Даже и работата ни да не е свързана с него, то все ще се случи да седнете да играете или да се информирате от Мрежата. И тъй като почти всяко домакинство вече разполага с настолен или лаптоп, идва момента, в който здравето ни страда от това. Очите са първите, които страдат от постоянното втренчване в монитора, даже и той да е от най-ново поколение. За обездвижването, няма да говорим. Всеки знае, че ако работи на бюро задължително трябва или да тренира нещо любителско след работа или поне да става да се разхожда на определен интервал от време. За очите иде реч сега. ochiСигурно сте чували за призивите на офталмолозите, че трябва да се увеличи приема на витамин А, който естествено се намира в боровинките и морковите, както и да раздвижвате на всеки час очния мускул. Това става като за няклко секунди може да фокусирате погледа си последователно на близък и далечен предмет.

Това са много ефикасни упражнения за зрителния нерв, които ще ви помогнат да почувствате очите си отпочинали и без напрежение. Но има нов вид упражнения, които са далеч по-ефективни. Те са във вид на схема, която се нарича „20-20-20-2“. Или: на всеки 20 минути трябва да се мига последователно 20 пъти, след това фокусирате погледа за 20 секунди върху предмет, който се намира на 20 стъпки от вас. Това е около 18 метра. Това може да е нещо навън през прозореца – съседката, която простира в съседния блок, нечия кола, котка или куче, което разхождат и други.

Така извършвани, действията са ефиктивно решение срещу все по-често срещания Синдром на компютърното зрение (CVS – computer vision syndrome). Той се появява именно в нашето компютаризирано общество, когато основната ни работа и забавление е именно с компютъра. Симптомите на този синдром най-често са сухи, уморени очи, главоболие, като последното при много хора се превръща в ежедневно страдание. И има нужда от професионална медицинска помощ. Хората, попадащи в рисковата група, са тези, които прекарват повече от три часа пред компютъра без почивка.

Според Д-р Едуард Менделсън от Медицинския център към университета в Тексас, описаната по-горе система е много полезна за всеки работещ на компютър да предпази очите си. Освен това той споделя вече известното на всеки действие за почивка на всеки 20 минути от монитора. Като през тази почивка трябва да се взират в далечен предмет. Миганто пък от своя страна ще помогне да се навлажни окото. Друг начин за последното е да се слагат капки за за овлажняване на очите, които може да се закупят без рецепта от всяка аптека. Добре е те да се слагат преди започване на работа, като това донякъде може и да помогне да се предпазим от синдрома. И все пак раздвижването е необходимо, за да нямате проблеми с врата и гърба от стоенето в една поза дълго време, допълват специалистите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.