https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Изпъкналите очни ябълки – какви са причините

0

Терминът, с който се определят изпъкналите очни ябълки, е екзофталм

izpaknalite ochni yabalki

Той може да се получи както едновременно на двете очи, така и само на едното. Може да възникне при възрастни хора, но и да бъде вроден. Причините най-често са свързани със заболявания на щитовидната жлеза, на самите очи (силно късогледство), някои хематологични болести и др. По честота предпоставките за екзофталм се подреждат по следния начин:

Хипертиреоидизъм

Това състояние се нарича още и тиреотоксикоза. При него има свръхпродукция на хормони от щитовидната жлеза. Доказва се чрез повишени нива на трийодтиронин и тироксин при кръвен тест.

Характеризира се с повишена температура, изпотяване, нервност, треперене. Мигането е рядко. Забелязва се увеличаване на бялото вещество (еклера) между ириса и клепача. Лечението се осъществява от ендокринолог.

Орбитален целулит

Това е опасна инфекция със сериозни усложнения.

Тя често се предизвиква от бактерии при синузити. Произходът може да бъде и от гнойни пъпки в областта на клепачите, очниците, ухапвания от насекоми, както и от травми. Най-застрашени са децата. Лечението е с антибиотици.

Хистиоцитоза

Това е болест, при която се увеличават патологично макрофагите, моноцитите и други клетки от бялата кръвна линия. Проявява се чрез подуване на различни места. Среща се често при деца. Повлиява се добре от противотуморни медикаменти. Диагнозата се поставя от хематолог.

Глаукома

Глаукомата е състояние на увеличено вътреочно налягане. То също може да предизвика увеличаване на очната ябълка. Съпроводено е със силно главоболие. Лекува се от офталмолог. Подлежи на контрол и измерване на налягането.

Тумор зад окото

Когато изпъква само едната очна ябълка, е възможно да има тумор в ре-тробулбарната част на окото (зад нея). Неговият растеж избутва напред цялата очна ябълка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.