https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Изкуствената светлина ни разболява

0

Научете как ни разболява изкуствената светлина и какви негативните последици за здравето от изкуственото осветление

svetlina

Зимните месеци са времето, през което най-често се разболяваме от грип и настинки. През останалото време, когато опасността от заразяване с подобни инфекции е по-малка, те са в латентно състояние. Но силната светлина до късно вечер и топлината объркват организма, обясняват учените от Кеймбридж. Изкуствените условия на живот са краен пример за откъсване от естествените природни цикли и това прави хората по-уязвими на заболявания, добавя д-р Тайлър Стивънсън от Университета в Абърдийн.

Постепенно източниците на изкуствена светлина се увеличават – телевизор, компютър, таблет, смартфон, всякакви хай-тек джаджи. Когато сме изложени на прекалено много светлина, се затруднява нормалното отделяне на хормона мелатонин. Той се произвежда от епифизната жлеза в мозъка и регулира цикличния биоритъм на организма, осигурявайки съня и редовната менструация при жените. Освен това мелатонинът въздейства върху телесната температура и промените в кръвното налягане. „Производството му може да се намали с 50% от изкуствената светлина.

Негативните последствия са безсъние, раздразнителност, тревожност, депресия, дори диабет“, категоричен е д-р Гулей от Университета в Харвард. Специалистът прави своето заключение, след като е изследвал 116 доброволци на възраст между 18 и 30 години, които били изложени на изкуствена светлина в продължение на 8 часа.

Според друго скорошно проучване седенето до късно нощем на изкуствено осветление може да увреди плодовитостта на жените. Обяснението е, че хормонът мелатонин, който предпазва яйцеклетките от стрес, се произвежда на тъмно. Всеки път, когато запалим лампата, забавяме неговата секреция. Жената трябва да прекарва на тъмно минимум осем часа в денонощието, за да няма проблеми със забременяването.

Не можем да се лишим от изкуствената светлина, но бихме могли да намалим вредното й влияние. LED лампите са по-щадящи за очите в сравнение с другите, защото излъчват светлина в целия спектър. На работното място често се налага да се добави локално осветление. Разположете го така, че да не заслепява. Нека спалнята ви бъде свободна територия от лаптоп, таблет, телевизор, смартфон.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.