Изчервяването на кожата – симптом, който не бива да се пренебрегва

От слънчево изгаряне до алергична реакция – има много ситуации провокиращи изчервяването, в които кожата ви може да се превърне в червена или раздразнена

Изчеряването може да се случи, защото допълнително количество кръв се втурва към повърхността на кожата, за да се пребори с дразнители и за насърчаване на изцелението.

На всеки човек се е случвало да се изчерви. Но при някои хора много лесно се променя цветът на лицето. Ефектът е по-видим, когато кожата е светла или бледа. Това е индивидуална и генетично обусловена характеристика, твърдят дерматолозите.

Сред причините за изчервяването са стресът и силните емоции. При освобождаване на по-голямо количество адреналин, т.нар. хормон на стреса, се разширяват кръвоносните съдове и кожата поруменяват. Подобен ефект имат тютюнопушенето и прекомерното излагане на слънце. И в двата случая се увреждат колагеновите влакна, кожата изтънява и кръвоносните съдове стават по-видими.

Интензивната физическа дейност също може да причини зачервяване. Когато тялото на човек се загрее, топлината „подпалва“ лицето. Това е естествен процес на терморегулация, чрез който организмът се охлажда. Някои храни и напитки също допринасят за зачервяването на кожата – гореща супа, чай, кафе, вино, концентрати и пикантни ястия.

Изчервяването или зачервяването на кожата настъпва и при наличието на контактен дерматит.

Били ли сте в ситуация да използвате нов вид козметичен продукт или препарат и кожата ви стане червена и раздразнена? Ако е така, може да имате контактен дерматит. Това състояние настъпва, когато чужди вещества предизвикват сърбеж, зачервяване, и възпаление.

Затова бъдете внимателни, когато използвате нов крем или евтини бижута.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.