Избелване на зъбите с лазер може да увреди нервите

Експерти сигнализират, че повечето процедури за професионално избелване на зъбите са с висока концентрация на химикали

избелване на зъбите

 

Това означава, че са вредни. За най-вредно се смята лазерното избелване, тъй като в резултат от въздействието често настъпва прегряване на пулпата (живата част на зъба с нерва). Това води до възпаления, чувствителност на топло и студено, а в редки случаи и до некроза на нерва в зъб без кариеси.

Разбира се, грамотните стоматолози са наясно със страничните ефекти и правят всичко възможно да ги минимизират. С по-меко действие са домашните методи за избелване – със сода за хляб, с лимон, с оцети др. Тъй като не са толкова агресивни, рискът от увреждане при тях е по-нисък.

Не бива да предприемате избелващи процедури, ако зъбите ви са чувствителни, както и ако имате коронки или пломби на предните зъби – избелването ще ги направи по-видими.

Избелване на зъбите може да направите и с чест прием на избелваща вода за уста или паста за зъби. Избирайте марки, които са се доказали като производители на качествени пасти за зъби. Ако не сте виждали реклама на пастата за зъби по-телевизията – още по-добре.

Веднъж седмично може да натърквате зъбите с парче лимон. За по-бърз ефект сложете няколко капки лимонов сок с една чаена лъжица сода и търкайте с тази смес зъбите сутрин.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.