Истинско щастие носели срещите с тъщата?

Имате ли си свекърва? Или тъща? Тогава вероятно сте чували и приказките за неповторимите отношения между зет и тъща или снаха и свекърва? Но може да се окаже, че това са празнословия, измислени от някой, който не е имал късмет с тази част от семейството си. Или че просто самият факт, че един от двата фактора се появяват на сцената, не е причина за настъпване на световна война зад четирите стени на дома ни.

Според австралийски учени честите срещи със свекито или тъщата даже ни носят щастие. Тук малко можем да поспорим, защото едва ли учените от другата страна на планетата знаят нещо за нашите роднини.

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741d17ec03660aa1c246d6d78c9039f8b6fИ все пак учените от университета Дийкин в щата Виктория са направили изследване сред 2000 пълнолетни австралийци, като са им задали въпроси за контактите им с тъщите и свекървите. Анкетираните, които се радвали на подкрепата на своята майка и на родителите на своята половинка се оказали далеч по-щастливи от останалите и с по-сплотени семейства.

Естествено автор на проучването е жена и тя споделя, че женените двойки, чийто връзки с по-възрастното поколение са балансирани, са се оказали с по-висок индекс на щастието. Ако се наблюдават по-тесни връзки само с единия родител, това ще доведе много бързо до дисбаланс в семейната среда и това води до чувство на разочарование за тези, чиито родители са пренебрегнати.

Средният индекс на щастието в Австралия се оценява на 73.7-76.7 в нормални условия. От анкетираните тези, които са се срещали с родителското тяло на половинката поне един път в седмицата са показали стойности от 78,7 по този показател. А тези, които избягвали контактите с родителката на половинката си, показали индекс на щастие под средното ниво – 71,6.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.