https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Истини и митове за метаболизма – класически правила и знания

0

За метаболизма се знае достатъчно. Но все още има необходимост да се припомнят някои стари истини. Не заради друго, а за да си помогнем да го подобрим

 метаболизма
Ето какво трябва да знаете за метаболизма.

При мъжете метаболизмът е по-бърз

Отчасти истина. При мъжете обмяната на веществата най-често е по-бърза, тъй като при жените обикновено мастната маса е повече в сравнение с мускулната. Ако мъжът обаче се е „обзавел” с бирено коремче, то метаболизмът при него също се забавя.

Гени, възраст и начинът на живот

Отчасти истина. Известно е, че гените влияят върху скоростта на обмяна на веществата. Има хора, които, колкото и да се хранят, цял живот си остават стройни. Но генетичната склонност към бавна обмяна на веществата не означава, че сте обречени на наднормено тегло. Благодарение на спорта и правилното хранене можете да сте винаги във форма.

Най-често проблемът с мазнините възниква не заради наследственост, а заради слабо подвижен начин на живот и лошо хранене. Важна е също и възрастта. След 25 години метаболизмът постепенно се забавя.

1200 ккал = на ускорена обмяна на веществата и намаляване на теглото

Мит. За съжаление, безжалостните диети, водещи до бързо сваляне на килограми,
предизвикват ефекта на бумеранга. Скоро мазнините се връщат с лихвите. При сурова диета се съкращава не само мастният слой, но и мускулите, което води до забавена обмяна на веществата.

Тренировките помагат да се ускори метаболизмът

Истина, физическите натоварвания помагат да се увеличи мускулната маса, а мускулите в състояние на покой употребяват повече калории, отколкото мазнините.

Добрата обмяна на веществата е свързана с употребата на вода

Истина. За изгарянето на калориите организмът се нуждае от вода. Ако пиете прекалено малко, метаболизмът се забавя. Учените са доказали, че при употребата на 8 чаши вода на ден процесът на обмяна на веществата е много по-интензивен, отколкото при употребата на 4 чаши.

Колкото по-малко мазнини, толкова по-бърз метаболизъм

Истина. Телосложението силно се влияе от обмяната на веществата. При хората с по-голяма мускулна маса и по-малко мазнини метаболизмът действително е по-бърз. Причината е, че тялото постоянно изгаря калории дори и нищо да не правим.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.