https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Испански лайм – какви са ползите от този вкусен плод?

0

Този плод – испански лайм – има много имена, но все още никой не е платил, за да се проу­чат детайлно съставките и хранителната му стойност

испански лайм

Затова и се отнасят към вкусния испански лайм с известно пренебре­жение. Ако беше поне ци­трусов, щеше да се радва на повече внимание. Но не е, макар че расте там, където и цитрусите – в тропи­ка.

Наричат го испански лайм, генипа, кенепа, аки, лимончино, мамончино и др. На цвят е жълто-оран­жев, на вкус – между лайм и личи. Има сладка и тръпчива разновидност. Сладката се яде направо, както се яде личи – обелва се кората и се изсмуква съдържимото. Тръпчивата се яде с люто, с лайм или пък се посолява.

Плодът съдържа витами­ните А, С и много от група­та В, калций, фосфор и же­лязо, белтъци, мазнини и аминокиселини, сред които триптофан и лизин са най- впечатляващите.

Кенепа подпомага хра­носмилането, сваля кръв­ното, холестерола и кръв­ната захар

Редовната употреба на испански лайм облекчава при­стъпи на астма и херпес (чрез лизина). Помага и при безсъние заради триптофана, без който не се синтезира серотонин – хор­монът на съня.

С испански лайм се пра­ви сок или конфитюр. За сока се искат 1 кг обелени кенепи, 1 л вода, сокът от 1 лимон, парче настърган джинджифил и мед на вкус. Първо се кипва водата и с нея се заливат обелените плодчета в широк съд.

След като изстинат, се намачкват с ръце, за да се отдели пулпата от семена­та и да освободи сока си. След прецеждане се доба­вя лимоновият сок и се подслажда с меда. Държи се в хладилник.

За приготвяне на конфи­тюр от испански лайм са нужни пак 1 кг плодове и 1 л вода, както и 1,5 чаши кафява захар, кората на 1 лимон и 1 ч.л. канела. Водата завира в тенджера и й се добавят захарта, лимо­новата кора и канелата. Разбърква се 2-3 пъти и се намалява огънят. Сипват се кенепите и се оставят да къкрят 25 минути, като се бъркат постоянно.

Готовият конфитюр се пресилва в 2 буркана, те се запечатват и се обръщат с дъното нагоре, докато изстинат. После се държат в хладилник.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.