https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Искате да се подмладите? Отстранете затлъстяването и спрете да пушите

0

Затлъстяването е една от най-големнте опасности за развитие на сърдечносъдови болести, но и една от сравнително лесните за управление, твърдят медиците

затлъстяването
Ако сте мъж и обиколката на талията ви е 94 см и нагоре или ако сте жена с 80 см талия, най-добре веднага да минете на диета, за да свалите килограми. При това се и раздвижете – за здравето на сърцето са необходими поне 150 минути бързо ходене седмично. Естествено, не пушете, не пийте и не яжте солено.

Всички тези неща сте ги чували стотици пъти, но вече можете не на шега да се изплашите по телефона. Защото Британският фонд за обществено здраве е създал приложение за смартфон, чрез което за нула време ще разберете на колко години е сърцето ви.

Незабавно отслабване при мъжка талия над 94 см и дамска 80 см препоръчва приложение за смартфон
колко дълго се очаква да живеете при това положение.

Не че само от сърцето зависи, но сърдечните за-болявания са главният причинител на преждевременна смърт. През миналата година в света от тях са починали 9,48 милиона души. Данните са от проучването „Глобалното бреме на болестите“, което правят 2500 изследователи от 130 държави.

Калкулаторът ще ви стресне и ако пушите

Той изчислява, че сърцето на 59-годишен любител на цигарите е на 66 години. Иначе другите показатели на човека са добри – висок е 189 см, тежи само 77 кг, кръвното му е нормално, няма оплаквания от сърцето, нито пък роднини със сърдечни болести.

Прогнозата е, че този мъж ще изкара до 74 години. Може и повече, без да го сполети инфаркт, ако спре цигарите.

Пушенето е един от управляемите рискове за сърдечно-съдови болести, подчертава проф. Джейми Уотърол от фонда, разработил приложението. Понеже мъжете пушат по-често от жените, данните показват, че всеки десети 50-годишен има 60-годишно сърце.

Професорът препоръчва двата пола да се погрижат и за другите управляеми фактори, които крият опасност за болести на сърцето – за кръвното налягане и холестерола, ако са високи, да се излагате на по-малко стрес и по-често да се разхождате на чист въздух.

Самото приложение за смартфон, освен че изчислява на каква възраст е сърцето ви и степента на риска от инфаркт, съветва какви мерки да вземете, за да се предпазите. То е разработено от учени и лекари, така че може да му се вярва, ако вкарате верните си данни.

Дори калкулаторът нещо да бърка, никоя от препоръките няма да ви се отрази зле на здравето. Особено пък тази да промените храненето и да отслабнете. Лошото хранене със системен дефицит на зърнени и морски храни, плодове, зеленчуци и с препалена употреба на сол е причина за повече от 10 милиона смъртни случая, или 18,8% от общия брой през 2016 г., показва проучването „Глобалното бреме на болестите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.