Искаш да си съвършен? Усъвършенствай себе си в 6 лесни стъпки

Купете си тетрадка, в която да описвате всеки ден емоциите и вълненията си

съвършен
Искаш да си съвършен? Усъвършенствай себе си в 6 лесни стъпки

Това ще помогне да подредите объркаността в главата и душата си. Освен това ще визуализира областите в живота ви, на които трябва да обърнете внимание, в това число и на връзката си. Пишете ежедневно, дори и да са само пет изречения, насочени към синоптичната прогноза и влиянието й върху настроението ви. Пишете какво е важно 3а вас и как се усещате в този момент. Пишете за това как се чувствате с любимия. Това ще ви помогне да възвърнете чувството си за живот и виталност.

Намерете нови неща за забавление

Понякога нещо в обкръжението ни може да натисне спусъка на лошите спомени и да ни запрати отново на дъното на депресията. Затова намерете нови неща, които да споделяте с половинката си, нови места, на които да ходите, нови ресторанти, в които да се храните. Вместо да ходите на кино, запишете себе си и любимия на фотографски курс. Новостите ще ви донесат радостни емоции. Дайте си малко време и не се отказвайте. Най-накрая отново ще сте слънчеви.

Развийте чувството за хумор

Всички диктатори ненавиждат хумора: известно е, че Хитлер е забранил изпълненията на комици. Хуморът е признак за гъвкава нагласа към живота – позволява ни да отидем отвъд предела на неподвижното, застинало възприятие на света. Максималистите често не виждат забавната страна на нещата. Чувството за хумор е способност бързо да променяме гледната си точка, което е особено важно, когато нещата не се случват според предварителния ни план. Животът е твърде ценен, за да го възприемаме на сериозно.

Помнете, че грешката не е катастрофа

Да не правим грешки, означава да се лишим от възможността да се учим и да се развиваме. В някои случаи грешките трябва дори да се поощряват, за да научим важните си житейски уроци. Страхувайте се от грешки само ако сте специалист по обезвреждане на бомби.

Не използвайте перфекционизма като средство за отлагане

Грешките не са смъртен грях (всъщност в някои древни култури за грях се смята именно съвършенството, тъй като то е причина за високомерие). Затова не използвайте риска от несъвършенство като предлог за отлагане на делата си.

Не обобщавайте!

Ако сте направили лош удар в тениса, това не означава, че сте пълен неудачник. Психолозите смятат склонността към генерализация на собствените постъпки за признак на нетърпимост към самия себе си. Всъщност ако има съвършени хора, те са тези, които осъзнато са приели собственото си несъвършенство.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.