Влезте във форма с фитнес топка

Всеки иска максимално бързо да влезе във форма. С магия за една нощ няма как да стане, но фитнес топка ще ви свърши отлична работа

С нея ще повишите натоварването с около 30%. Ако сте правили досега силови упражнения без уред, ефектът ще е още по-добър, защото ще промените тренировката си и ще преодолеете проблема с привикването.

С топката може да се стегнат всички основни групи мускули, стига да имате правилната програма

Изберете топка според височината си. Надуйте я и седнете на нея. Като се отпуснете напълно, в коленете трябва да се образуват прави ъгли.

Застанете на колене пред топката, наведете се напред и се подпрете на пред-мишници. Дланите хванете в юмрук. Стегнете тялото и изтъркаляйте уреда напред, като запазвате правата линия на корпуса и бедрата. Коремът не трябва да провисва, не повдигайте таза. Задръжте 2-3 секунди и се върнете обратно. Повторете 15-20 пъти.

Подпрете се на опънати ръце и поставете ходила върху топката. Тялото трябва да е абсолютно право от петите до главата. Раменете са точно над дланите. Ако ви е трудно да запазите равновесие така, леко разтворете крака. Изтъркаляйте топката напред, като сгъвате колене, докато бедрата застанат перпендикулярно на пода. Бавно върнете обратно. Повторете 15-20 пъти.

Легнете върху топката, която трябва да е точно под кръста ви. Поставете ръце на тила и разтворете лакти встрани. Краката са сгънати в коленете и разтворени на ширината на раменете. Като натискате топката, повдигнете глава и горната част на гърба, без да променяте положението на ръцете. Задръжте в крайната точка за 2-3 секунди и върнете обратно. Повторете 10-15 пъти. Опитайте се постепенно да увеличите до 25.

Легнете по корем с опънато тяло и ръце, изнесени напред с длани една към друга. Хванете топката с глезените. От това положение едновременно повдигнете ръцете и краката, като се стараете бедрата да са във въздуха. Бавно отпуснете обратно. Повторете 15-20 пъти. При нужда почивайте.

От изправен стоеж изнесете левия крак назад и го подпрете на топката. Ръцете протегнете напред. Като леко при-клякате с опорния крак, изтъркаляйте топката назад, докато кракът се опъне. За да запазите равновесие, леко наведете корпуса напред. Върнете обратно. Направете по 10-15 повторения с всеки крак.

Упражнения за корем топят и висцералните мазнини

Няколко сезона модата беше благосклонна към дамите, скриваше коремите под свободни и разкроени дрехи

Но сега талията е подчертана, блузите са тесни, тишъртите се скъсяват. Ще трябва да се потрудите здраво, преди да хвърлите палтата и якетата.

Добрата новина е, че с правилно подбрани упражнения ще стане. Те трябва да натоварват и четирите групи коремни мускули, а не просто да правите преси. Лошата новина е, че тези мускули са най-трудни за обработка и изискват най-много време, за да влязат във форма.

Този комплекс включва едни от най-трудните упражнения за корем. Ако не можете да издържате в началото, правете по-малко повторения Но усилията си струват, защото с тях по-бързо ще постигнете целта си.

Седнете на пода със събрани крака. Сгънете ги в коленете и ги повдигнете на педя от пода. За да пазите равновесие, отпуснете гърба назад, а ръцете протегнете напред. От това положение легнете назад, без да докосвате пода с рамене и глава. Краката опънете напред. Върнете се по обратния път, но не стъпвайте. Повтаряйте така ритмично поне 30 секунди. Починете с притиснати към гърдите колене и повторете.

Легнете на пода и опънете крака перпендикулярно с пръсти в контра шпиц. Повдигнете главата и раменете, протегнете ръце към ходилата. Не дърпайте с глава, брадичката не трябва да се доближава до гърдите. Задръжте така 1-2 секунди и се отпуснете надолу, като опъвате крака косо напред, а ръцете изнасяте назад. Раменете и главата остават във въздуха. Повтаряйте така 10-15 пъти. Починете 20 секунди и направете още една серия.

Отново седнете, сгънете крака и ги подпрете на пети

Вземете гири в ръце и ги съберете с опънати ръце пред гърди. Отпуснете гърба назад, колкото можете. Задръжте така и започнете ритмично да отваряте ръце встрани и да ги връщате отпред. Постарайте се да направите минимум 10 повторения. Починете и изпълнете още 1 серия.

Легнете на лявата си страна с опънато тяло. Изправете се на лакът, докато бедрата и корпусът застанат в една линия. Сложете дясната ръка на тила, лакътят й сочи нагоре. Стегнете цялото тяло, започнете ритмично да сгъвате десния крак в коляното и да се сгъвате от талията, докато докоснете коляното му с лакът. Движението на крака е отгоре, а не отпред. Направете по 15-20 повторения с всеки крак

Ето как да подтиснете вечерния глад

Уж вечеряхте преди час, а изпитвате толкова непреодолим глад, че сте в състояние за изпразните хладилника

Ако не ви стига воля, правите точно това. А чувството за глад може да има безброй причини, които едва ли ще решите с излапания цял шоколад.

Според физиологията човек е гладен, когато организмът е изразходвал постъпилата с храната енергия. Ако тя идва от прости въглехидрати (тестени храни, сладкиши), това усещане се появява по-бързо. Белтъчините гарантират ситост за по-дълго. Така че по-добре хапнете парче месо от-колкото сандвич с месо.

Но пристъпите на вълчи глад много често идват от психиката

Хората се делят на две групи – едните при стрес са в състояние да се уморят от глад, другите ядат без контрол, каквото им попадне.

Ако сте от вторите, опитайте да излъжете мозъка си. В такива случаи той си припомня какви храни са му донесли най-голямо удоволствие. Дръжте в запас любимите си плодове или ядки. Хапнете от тях, но бавно. Мозъкът има нужда от минимум 20 секунди, за да усети приток на енергия. В това време се постарайте да си доставите друго удоволствие, което да отклони мислите ви от храната. Пуснете си хубава музика, танцувайте, разтворете любима книга. Разходка на чист въздух чудеса ще направи. Стига крайната ви цел да не е кварталната сладкарница все пак.

Чувството за глад може да е и жажда. Ако организмът ви е дехидратиран, усещането е подобно. Преди да ядете извън часовете за хранене, винаги пийте чаша вода и изчакайте 10-15 минути. Много добър ефект за притъпяване на глада има и чаша зелен чай с лимон.

Непреодолимото желание за определена храна може да ви подскаже за дефицит в организма на определени вещества

Шоколад всеки обича, но ако и ден не можете без него, почти сигурно организмът ви изпитва недостиг на магнезий. Яжте повече спанак, бадеми, авокадо.

Ако не можете без тестени сладкиши, кръвната ви захар е ниска или тялото ви е дехидратирано. По-добре изяжте една ябълка.

Желанието за солено може да има много причини

Най-често е резултат от високи нива на кръвната захар. Но може да се дължи на дефицит на цинк и натрий или пък на твърде много калий. Увеличете месото и яйцата в менюто си, яжте сурови ядки и гъби.

Мозъкът търси мазна храна, когато не му достига сън или изпитва недостиг на мастни киселини. Набавете си ги с риби и ядки.

Диетата с цвекло е идеален избор в началото на есента

Диетата с цвекло ще ви спаси от прегрешенията и ще зареди организма с ценни витамини

Голямото количество фибри гарантира отлично прочистване от натрупаните токсини и отпадни вещества. Цвеклото извежда излишната вода, регулира храносмилането и активизира обмяната. Важно негово качество е, че повечето полезни съставки се запазват при термична обработка.

Фолиевата киселина участва в образуването на червените кръвни телца и има роля в синтеза на ДНК

Цвеклото е богато на захари, витамините А, РР и от група В, на натрий, калций, йод и желязо.

Най-ценно при диета е веществото бетаин, което активизира обмяната и подпомага изгарянето на мазнините. Под негово действие те се окисляват, нарушават се връзките им с кръвоносната система и така постепенно се разпадат. Освен това бетаинът подобрява усвояването на белтъчините и чувството за ситост идва по-бързо. Има и куркумин, който блокира изграждането на мастните клетки.

Продължителността на диетите с цвекло може да е различна

С него качествено ще си направите разтоварващ ден след преяждане. Тогава ядете само салата от 500 г настъргано сурово цвекло, 200 г моркови и 250 г ябълки. Подправяте със зехтин и лимонов сок. Разпределяте я на 5 порции.

З-дневна програма

Тя също има различни варианти. Единият е удължаване на разтоварващия ден до три дни. Доста е трудно да се издържи, добре е и да не сте на работа, защото салата може да предизвика стомашни раздразнения.

По-облекчен е вариантът, при който закусвате със салата от 70 г варено цвекло и 70 г моркови, подправена със сметана. За обяд ядете крем супа от цвекло и моркови и салата със същите продукти, подправена с чесън и зехтин. Към 16 ч. пиете чаша сок от цвекло, разреден наполовина с вода. Вечерята ви е салата от цвекло и моркови, подправена със зехтин и морковен сок. Преди сън може да изпиете чаша айран.

7-дневна програма

С нея успешно ще свалите до 4-5 кг за седмица. Към 16 часа всеки ден пийте по чаша сок от цвекло, разреден наполовина с вода.

1- и ден

Закуска: Кафе с мляко и препечена филийка пълнозърнест хляб.

Обяд: Средна порция салата от варено цвекло и кафяв ориз, подправена със зехтин и лимонов сок.

Вечеря: Зеленчукова супа (в нея да има и цвекло) и 1 зелена ябълка.

2- и ден

Закуска: Купичка кисело мляко с 2 с.л. овесени ядки и половин наситнена ябълка.

Обяд: Салата от варено цвекло със зехтин и 70 г варено пилешко филе без кожата.

Вечеря: 150 г печени картофи и 1 портокал.

3- и ден

Закуска: Кафе с мляко и филийка ръжен хляб с резенче сирене.

Обяд: 150 г печена риба с гарнитура от варено цвекло.

Вечеря: Зеленчукова крем супа и 1 киви.

4- и ден

Закуска: Купичка кисело мляко с 1 ч.л. мед.

Обяд: 70 г варено пилешко и салата от цвекло и моркови, подправена със зехтин и лимонов сок.

Вечеря: Средна порция огретен от тиквички и цвекло, сирене и 1 яйце. 1 зелена ябълка за десерт.

5-и ден

Закуска: Чай с мляко и филийка пълнозърнест хляб с резенче пуешка шунка.

Обяд: Средна порция овесена каша с мляко и салата от варено цвекло, подправена с лимонов сок.

Вечеря: Голяма порция печени на грил зеленчуци, подправени със зехтин и ябълков оцет.

6-и ден

Закуска: Кафе с мляко и филийка пълнозърнест хляб, намазана с масло.

Обяд: Салата от варено цвекло и ябълка, подправена с лимонов сок. Изяжте и запечено върху филийка ръжен хляб парче сирене.

Вечеря: Варени зеленчуци по избор и 1 портокал.

7-и ден

Закуска: Купйчка кисело мляко с 2 с.л. плодово мюсли, чаша кафе с мляко.

Обяд: 120 г варено месо по избор и гарнитура от варено цвекло, подправено с лимонов сок и соев сос.

Вечеря: Омлет от 2 яйца, 1 домат за гарниране и чаша айран преди лягане.

Пост или детоксикация – изберете сами

Църквата уточнява, че строгият пост не е задължителен за болни, малки деца, възрастни, бременни жени и кърмачки

За малки се смятат децата под 14 години, за възрастни – хората над 60.

Ако сте здрави и искате да очистите тялото и душата си, може да спазите целия пост, както предписва православната религия. Но и за по-малко вярващите е препоръчително известно въздържание, за да прочистят поне тялото със седмица-две щадящ режим. Той не се препоръчва само ако имат специални лекарски предписания по здравословни причини да не спират определени храни – като например месо при анемия, или да не ядат други -като например сурови зеленчуци при стомашни проблеми. Задължителна консултация с лекар трябва да направят бременните и кърмещите жени, хората с диабет, бъбречни и автоимунни заболявания, проблеми на щитовидната жлеза.

Преди зимата тялото определено има нужда от детоксикация

Прочистването с щадящ хранителен режим обаче трябва да се прави умно, за да не се лишите от необходимите витамини и минерали. Така ще засилите т.нар. есенна умора. Целта е обратна – да се тонизирате.

Медиците препоръчват най-различни варианти за ускоряване на метаболизма. При всички случаи е важно да изберете този, който ще ви позволи да имате достатъчно енергия да си вършите работата, да укрепите имунната система и да понасяте промените на времето, защото те са стрес за организма и допълнително изтощават.

Постът неслучайно забранява месото и животинските продукти

Чрез растителната храна ор-ганизмът бързо се освобождава от вредните натрупвания.

Особено ефикасна за детоксикация, а същевременно витаминозна е програма с магданоз, лимон и чесън. Смелете в блендер връзка пресен магданоз и 3 скилидки чесън. Добавете 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок и допълнете с вода до една чаша. Изпийте сутринта на гладно и повторете преди вечеря. Следвайте тази рецепта 3 дни. След това 3 дни си правете сок само от магданоз и лимон. После 3 дни повторете пак с чесън. Почивайте 2 седмици и направете отново 9-дневната програма.

Малцина ще си позволят дъх на чесън, когато през деня общуват с хора

Може да опитате обаче хибриден вариант, като всяка вечер слагате чесън, а всяка сутрин го пропускате и през 9-те дни.

Грах, фасул, леща, булгур, нахут, изобщо бобовите храни са подходящи, защото и прочистват, и засилват издържливостта. Те са богати на магнезий, който участва в повече от 300 биохимични реакции в тялото. Минералът е важен през пролетта, понеже подсилва способността на организма да понесе външна агресия, в това число и резки колебания в температурите. При липсата му се чувства умора, виене на свят, главоболие. Магнезий има също в листните зеленчуци като спанак, зеле, маруля. Богати на него са рибата, киселото мляко, козето сирене, моцарелата. Яжте често тиквени семки, сусам, бадеми, фъстъци, орехи.

Орехите се препоръчват, защото снабдяват организма и с витамин В9, който действа ободряващо

В тиквените семки има и голямо количество витамини от групата В.

Пълнозърнените продукти, морските дарове, яйченият жълтък са богати на селен. Когато той не достига, настъпва срив в имунната система и организмът става по-уязвим за вируси.

Цинкът повишава имунната активност. Естествен негов източник са млякото, зеленчуците, фъстъците и фъстъченото масло, семената и ядките.

Добре е да включите в менюто си типични местни зеленолистни растения като коприва, киселец, лапад, лук и чесън, магданоз, за да се снабдите с антиоксиданти.

Ако не сте в състояние да спазвате щадящ хранителен режим поне седмица, опитайте да разтоварите организма по бързата процедура

4 дни. През първия пийте само зеленчукови и плодови сокове -1,5-2 литра. Започнете деня с чаша топла (не гореща) вода с 1 ч.л. мед и 2 с.л. лимонов сок. Това е добро начало и за втория ден, през който яжте и млечни продукти. Разпределете на 3 приема около 400 г извара и 3-4 кофички кисело мляко. Третия ден минете изцяло на зеленчукови салати, подправени със студено пресован зехтин и прясно изцеден лимонов сок. Четвъртият ден повтаря соковете от първия.

3 дни. При растителния вариант яжте главно зеленчуци и плодове. Наблягайте на салати и прясно изцедени сокове. Пийте зелен чай и непременно 2 л чиста вода извън останалите течности. При млечния вариант можете да ядете по 3-5 кофички кисело мляко на ден.

2 дни. Лечителят Петър Димков препоръчва за хората със здрав стомах сурови ябълки, по-добре кисели – от 500г до 1 ,5 кг на ден. Хората с язва трябва да ги ядат печени.

1 ден. Пийте само вода и билков чай, може подсладен с малко мед. Най-добре да си изберете за това разтоварване един и същи ден няколко седмици поред.

Чай за извеждане на токсините

Специалистите препоръчват за прочистване да пиете чай от джоджен, лайка, липа. Може и от прясна коприва. Чая приготвяйте 2 пъти на ден непосредствено преди да го пиете. 1 с.л. листа коприва попарете с250 мл вряла вода. Дръжте под капак 10 минути, прецедете и изпийте на малки глътки.

Ще ускорите детоксикацията с отвара от дафинови листа. Сварете 5 листа в 300 мл вода за 5 минути. Прецедете и изпийте чая на няколко пъти през деня. Продължавайте 3 дни. След това направете една седмица почивка и повторете.

Чаят от глухарче активира метаболизма и прочиства черния дроб. 2 с.л. нарязани корени сварете в 500 мл вода за 5 минути. Прецедете, разделете на 3 части и ги изпийте на 3 пъти преди ядене. Максимален ефект ще има, ако продължите един месец.