Йодния дефицит няма външни прояви

Хипертиреоидизъм – това е повишена функция на щитоводната жлеза или т.н. базедова болест

йоден дефицит

Може да доведе до ускоряване на обменните процеси в организма. Сред симптомите са раздразнителност, повишен апетит, загуба на килограми, учестено сърцебиене, изпотяване, нарушения в съня, топли вълни.

Гуша – увеличаване на щитовидната жлеза над допустимите размери. Може да се получи в тийнейджърска възраст, при бременни жени, след менопауза.

Дефицитът на йод е сред най-разпространените проблеми, който няма външни прояви – поради което мнозина не подозират за наличието му. Истината е, че 90% от общото съдържание на йод в организма получаваме чрез храната, а останалите 10% постъпват от водата и въздуха. При съвременния начин на живот количеството на въглехидратната храна често надвишава това на протеините, морските храни се консумират рядко заради високата им цена, намалява употребата на млечни продукти. Затова повечето от жителите на големите градове често страдат от дефицит на йод. Освен това в условията на лоша екологична среда извеждането на йода от организма се ускорява неколкократно в сравнение с жителите на селски райони. Лекарите обясняват, че здравата щитовидна жлеза не зависи единствено от храната, а и от множество други фактори, сред които наличие на хронични заболявания, ултравиолетово облъчване, стресови ситуации и др. В повечето случаи обаче ендокринните заболявания са следствие от дефицита на йод и затова рационалното хранене е най-доброто лекарство (но имайте предвид, че излишъкът от йод е също толкова опасен, колкото и недостигът). Добре подбраните храни осигуряват правилна обмяна на веществата, което води до устойчив хормонален фон.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.